Den så kallade PRO-dansen har arrangerats i Eskilstuna i över tio års tid. Pingvinens lokaler i Parken Zoo är perfekta för ändamålet. Det berättar PRO-dansens ordförande Erika Lind Hedström.

‒Det är fina golv, bra toaletter och bra garderob. Alla vill vara här och dansa, säger hon.

Och dans är så bra för hälsan och den sociala samvaron, säger hon.

Artikelbild

80 kronor kostar det att stå på parkeringen några timmar. För dyrt för många pensionärer menar arrangörerna i PRO-dansen.

‒Det är ju pensionärsdans. Men det handlar om motionsdans. En del måste röra sig för sin hälsas skull, säger Erika Lind Hedström.

Det är åtta PRO-föreningar i Eskilstuna som gått samman och som hjälps åt att arrangera danserna i Parken Zoo. Man har följt ett rullande schema och brukar hjälpas åt med praktikaliteter och garderobsbevakning. Det har blivit åtta danser på våren och åtta danser på hösten. Tills för drygt ett år sedan när man fick veta att det skulle kosta 80 kronor per gång att parkera bilen på parkeringen utanför parken. Och med en entréavgift på 100 kronor på det som ska täcka kostnader för lokalhyra och musiker blev summan plötsligt ganska stor för många pensionärer.

Dessutom ska parken ha aviserat att lokalhyran kan komma att höjas från 5 000 kronor per tillfälle till 10 000 kronor eftersom man vill hålla marknadsmässiga priser.

‒Jag vet inte om vi klarar det. Kommer det inga dansare kan vi inte hålla på längre. Det vore synd, säger Erika Lind Hedström.

Artikelbild

PRO-dansen i Pingvinen i Parken Zoo i Eskilstuna är i farozonen om inte kostnaderna hålls nere. Det menar arrangörerna och får mothugg av parken-ledningen som menar att man ,åsyte få betalt för sina kostnader.

Hon berättar också att det tidigare kom cirka 200 dansare i genomsnitt men att man nu har förlorat mellan 40 och 50 dansare per gång.

Erika Lind Hedström betonar igen hur bra dansen är på alla sätt. Både för motionens skull och för den sociala samvaron. Många kommer ensamma och då och då upptäcker man att de så småningom hittar sällskap som de kommer tillsammans med.

Artikelbild

PRO-dansen i Pingvinen har lockat till dans i många år. Frågan är hur det går nu om kostnaderna stiger?

Erika Lind Hedström säger att det inte finns särskilt många bra danslokaler i Eskilstuna, men att just Pingvinen i Parken Zoo är perfekt för dans.

‒Den här byggnaden är gjord för dans, säger hon som själv har dansat i 30 år och varit vokalist i Folke Henrys orkester på 50- och 60-talet.

Artikelbild

Elisabet Johansson har tävlingsdansat i gammeldans i 30 år. Nu påstår hon att hon snart fyller 80.

Det är det flera av söndagens besökare som dansar och har dansat mycket i sina liv.

Pentti Karppinen till exempel som står och tar igen sig en stund och har kommit från Västerås.

Artikelbild

Erika Lind Hedström, ordförande i PRO-dansen är bekymrad för dansens framtid i Pingvinen i Parken Zoo. Parkeringen kostar och lokalhyran riskerar att dra iväg. Många har då inte råd att dansa, säger hon.

‒Jag dansade 180 dagar förra året, säger han och skrattar.

Elisabet Johansson från Strängnäs som kommit med maken Olle som hon varit gift med i 60 år, är en annan flitig dansare.

Hon berättar att hon har tävlat i gammeldans i 30 år. Nu har hon nyligen varit sjuk och tar det lite lugnt och väljer lugnare danser för att komma i gång igen.

‒Man vill inte riktigt inse att man håller på att bli gammal, säger hon.

Sedan påstår Elisabet Johansson att hon fyller 80 år i april, vilket är svårt att tro. Kanske har dansen ett finger med i spelet där.

Elisabet Johansson tycker också att kostnaden för parkeringen är ett orosmoment och att det vore olyckligt på många olika sätt om PRO-dansen skulle försvinna.

‒Eskilstuna kommun borde väl ha råd att kunna sponsra det här. Jag tror inte det skulle gå om man tog bort någon ungdomsdans, säger hon.