Munktell Science Park var fullsatt när kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson debatterade lokaljournalistikens framtid under Folk och kulturs inledande dag. Och de delade inte bilden av hur hotat det fria ordet är.

Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning stod som värd för paneldebatten mellan Alice Bah Kuhnke (MP), Eskilstuna kommunstyrelses ordförande Jimmy Jansson (S), Ulf Kristersson (M) och chefredaktör Eva Burman. Debattens övergripande fråga var: Är det fria ordet hotat?

‒Det korta svaret är ja, inledde Alice Bah Kuhnke.

Artikelbild

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och moderatorn Olof Jonmyren, politisk redaktör på Södermanlands Nyheter.

Kultur- och demokratiministern berättade hur hon de senaste två åren besökt ett flertal lokalredaktioner och att hon oroas över tidningarnas framtid. Hon menar att färre tidningar leder till att det offentliga samtalet urholkas och att viktig granskning av makthavare går förlorad.

‒Det hotar hela vår demokrati, säger hon.

Ulf Kristersson ville inte måla en lika mörk bild, han betonade att det finns mycket som är bra med det fria informationsflödet.

‒Vi ska inte överdriva även om vi ser samma problem. Jag tror att de stora teknologiskiftena är här för att stanna och vi kommer aldrig kunna stoppa den utvecklingen. Samtidigt måste vi vara medvetna om alla de risker som finns där, säger han.

Artikelbild

Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman, Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och moderatorn Olof Jonmyren, politisk redaktör på Södermanlands Nyheter.

Ulf Kristersson tog även upp mediernas konkurrens mot plattformar som Twitter och Facebook som inte producerar något eget innehåll men där fejkade nyheter kan spridas fritt. Han menar att det är svårt för politiker att kontrollera då politiken inte kan lägga sig i vad medier eller andra skriver.

Alice Bah Kuhnke ansåg också att teknikbiten är något som medierna måste lösa och pekade samtidigt på hotet som finns bland material som delas och sprids på exempelvis Facebook.

Artikelbild

‒Det kanske är propaganda men de som läser kanske tänker att det är lika avvägt som det som står i lokaltidningarna, säger Alice Bah Kuhnke.

Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidnings chefredaktör Eva Burman påpekade under samtalet svårigheten i att papperstidningen minskar i upplaga och att den blir dyrare att dela ut samtidigt som det är papperstidningen som till stor del drar in pengar. Digitaliseringsprocessen har kommit sent och hur mediabranschen ska lösa det och få in pengar är ett stort problem som hotar viktig journalistik och granskningar, menar Eva Burman.

Artikelbild

‒Vi har dock aldrig tidigare haft så många läsare som nu, säger Burman.

Jimmy Jansson (S), påpekade hur viktigt det är med granskande journalistik och hyllade Eskilstuna-Kuriren för att allt som oftast beskriva en korrekt bild.

‒Jämfört med Aftonbladet och Expressen som jag också har haft att göra med är det rena himmelriket, säger han.

Samma dag som debatten redovisade Aftonbladet/Inizios sina senaste opinionssiffror som visar att Moderaterna når 24,6 procent, den bästa siffran på ett och ett halvt år.

‒Vi har fått fast mark under fötterna efter ett turbulent 2017, det är ett skönt sätt att gå in i valrörelsen på men jag är helt på det klara med att det endast är valdagen som räknas, säger Ulf Kristersson efter debatten där det pratades en del om den förväntade smutsiga valrörelsen.

‒Det är inte ödesbestämt, det är ingen annan kraft som avgör om det ska bli en smutsig valrörelse. Om vi politiker bestämmer oss för att det inte ska bli det så blir det inte det, så enkelt är det faktiskt.

Är Moderaternas stigande form Ulf Kristersson-effekten?

‒Haha, nej, så tror jag inte det funkar. Jag har byggt ett bra lag och har förmånen att få leda det laget och det ska jag göra de närmaste åtta månaderna.

Efter samtalet delade Eskilstuna-Kuriren ut sitt kulturpris, 30 000 kronor, till författaren och illustratören Sara Lundberg.

– Jag känner mig bortskämd. Hade min morfar levt i dag så hade han ringt till Eskilstuna-Kuriren och sagt: 'Ta tillbaka priset! Hon har ju redan fått Augustpriset, ni kommer att förstöra henne!' Han var norrlänning och övertygad om att för att vara en lycklig människa måste man lida, säger Sara Lundberg.

Hon talade sedan om sin mormor som lärt henne betydelsen att göra det man vill och vara sann mot sig själv. Något som hon själv tagit med sig i sitt skapande.

– Jag tror att följa sitt hjärta är det allra viktigaste och strunta i om det kommer att sälja eller inte, säger Sara Lundberg.