– Han ser hur två personer är inne på en byggarbetsplats och tillgriper gods som de sedan bär till en parkerad bil. Kort därefter börjar de åka från platsen. Den lediga kollegan följer då efter männen och hör av sig till oss, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande polisbefäl i region öst.
Patruller i området meddelades om den pågående stölden och när bilen sedan stoppades kunde två män gripas.
– Åtminstone en av dem försökte fly från platsen men han stoppades av den lediga polisen, säger Torbjörn Lindqvist.
Männen, som är 42 respektive 38, är misstänkta för stöld. Båda anhölls senare under natten.
En av männen sattes på fri fot under måndagens eftermiddag medan den andre hölls kvar i avvaktan på ett förhör framåt kvällen.
– Vi har väldigt stora förhoppningar om den fortsatta förundersökningen, säger kammaråklagare Immanuel Winbergh på åklagarmyndigheten i Eskilstuna.
Ingen av de båda männen har erkänt att de gjort sig skyldig till någon brottslighet, trots att den lilla lastbil de färdades i innehöll en del material som hör hemma i byggnadsställningar på byggarbetsplatser.
– Om de fortsätter att neka måste vi måste få fram en förklaring på vad de båda gjorde på byggarbetsplatsen mitt i natten.
På frågan om de båda männen är kända sedan tidigare för liknande brottslighet dröjer svaret ett litet ögonblick:
– Ingen av dem är från Eskilstuna, jag vet inte riktigt vad vi har på dem..?
Men det var ett rådigt ingripande från den lediga polismannen?
– Det är hans skyldighet, det är varje polismans skyldighet, säger åklagaren stramt, men tillägger i lite lättare tonfall: Men visst, det var bra gjort.