Tvångströja och karamellkokare får ny hemvist

Just nu pågår en omfattande flytt av Eskilstuna stadsmuseums samlingar. Ny adress blir Carl Gustafs tidigare vapenfabrik i Svista.

Föremålsarkivarierna Susanne Granlund och Susanne Nickel visar upp en tvångströja som finns bevarad i Eskilstuna stadsmuseums samlingar.

Föremålsarkivarierna Susanne Granlund och Susanne Nickel visar upp en tvångströja som finns bevarad i Eskilstuna stadsmuseums samlingar.

Foto: Joakim Serrander

Nyheter2019-11-19 21:32

70 000 historiska föremål samlas under samma tak när fem mindre magasin töms och flyttas till fabrikslokalen i Svista.

– Det här blir mycket bättre. Med allt samlat på ett och samma ställe blir det enklare att överblicka samlingarna och logistiken blir smidigare, säger föremålsantikvarien Susanne Nickel när tidningen bjuds in på pressvisning av det nya museimagasinet.

Lokalerna, som rymmer närmare 3 600 kvadratmeter golvyta, har försetts med nylagt golv och ett rejält vevbart arkivhyllsystem.

– Lokalerna håller stabil och jämn temperatur som har små avvikelser från grundklimatet. Våra föremål trivs bra i 18 grader och en luftfuktighet på 50 procent – det uppnår vi här, berättar Susanne Nickel.

Samlingarna innehåller att vitt spektrum av föremål. De äldsta består av 5 000 år gammal stenålderskeramik, från en bosättning i Hållsta och de yngsta utgörs av flyktingbagage från krisen 2015. De mest skrymmande föremålen är en rad bevarade industrimaskiner från olika fabriker i kommunen.

– Det känns extra bra att vi har flera föremål kvar som många bara ville glömma bort tidigare, säger museichefen Åsa Egeld och håller upp en tvångströja som får fantasin att kicka igång.

Genom "sök i samlingar" kan man själv upptäcka Eskilstunas historia i det material som finns bevarat hos stadsmuseum och Eskilstuna stadsarkiv.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här är alla Eskilstunabors föremål och vi hoppas att de på det här sättet kan bli tillgängliga för ännu fler, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Marie Svensson.

Flera kinesiska föremål finns magasinerade i Svista.
Flera kinesiska föremål finns magasinerade i Svista.
Karta: Eskilstuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!