Ung fritid arrangerade under 2019 två mindre fotbollsturneringar. Det fanns önskemål från ungdomarna på fritidsgårdarna om en större turnering och nu har Ung fritid gjort slag i sak, Ung fritid Futsal Cup.

– Vi är nio fritidsgårdar som är med i denna fotbollsturnering som spelas tisdag till torsdag under sportlovet, säger Alexandra Ringström, ungdomsutvecklare på Ung fritid i Eskilstuna kommun.

Fotbollsturneringen är uppdelad i två åldersklasser, årskurs sex till nio samt 16 till 20 år. Tjejer och killar är blandade i lagen som representerar sina fritidsgårdar.

– Vi har ett lag som spelar för oss här i Skiftinge, säger Alexandra Ringström.

Den senaste lilla fotbollsturneringen, som spelades i höstas, vanns av just ett lag från Skiftinges fritidsgård Palatzet. En stor pokal pryder ett hörn i lokalen.

– Vi hoppas att denna turnering ska bli lyckad och att vi har en nästa år också. Då kan pokalen, precis som vår, bli ett vandringspris, säger Alexandra Ringström.

Turneringen börjar med ett gruppspel i två dagar i stora hallen i Stiga Sports arena. Hallen delas upp i två delar så att två matcher kan spelas samtidigt.

– Man måste gå upp väldigt tidigt, säger Lidya Sabri, 16 år, som går på Rekarnegymnasiet och är ungdomsambassadör på Skiftinge fritidsgård.

De första matcherna startar redan klockan nio de två första dagarna. Semifinaler och finaler spelas mellan 12 och 16 på torsdagen. Ungdomar från fritidsgårdarna som inte är med och spelar hjälper till i hallen under arrangemanget.

– Jag ska räkna hur många som kommer in, stå i kiosken, städa och kolla att allting är okej på plats, förklarar Lidya Sabri.

Matcherna spelas i två perioder på vardera tio minuter och kommer att dömas av spelare från AFC Eskilstuna Futsal.

På flera fritidsgårdar har ungdomar redan börjat träna.

– Det är många som vill vinna den här turneringen, ungdomarna är riktigt taggade för det här, säger Alexandra Ringström.

– Mina kompisar på skolan pratar mycket om det här. Om vilka som ska vara med och i vilket lag de ska spela i, flikar Lidya Sabri in.

På de mindre fotbollsturneringarna har det varit mellan 100 och 150 personer i publiken.

– Självklart är allt gratis och vi hoppas att ungdomar och föräldrar kommer ner och tittar och hejar på lagen som spelar, avslutar Alexandra Ringström.

De tre grunderna till fotbollsturneringen är samhörighet, ungdomsdelaktighet och hälsa.