Polisen ryckte ut till Lagersberg vid klockan 17 på tisdagen efter flera samtal om bråk och misshandel vid Lagersbergsskolan. Larmen visade sig vara falska och när polisen kom fram till skolan började ett gäng ungdomar agera hotfullt mot patrullerna.

‒Vid två tillfällen har de kastat sten riktat mot polisen, berättade Lennart Ahlin vakthavande befäl hos polisen vid halv sju på tisdagskvällen.

Polisen spärrade av delar av korsningen intill Lagersbergsskolan under oroligheterna vilket påverkade busstrafiken. Tur 238 mot västra Borsökna som kom till platsen vid 17.29 ombads av polis på plats att vända om, enligt Sörmlandstrafikens kommunikationschef Monica Olsson.

Artikelbild

En linjebuss blev stående på en sank gräsmatta sedan den tvingats vända om, i stället för att fortsätta genom Lagersberg.

‒När den skulle vända så fastnade bussen i den mjuka gräsmattan. Busschauffören fick slutföra turen med en annan buss med viss följdförsening, vilket vi beklagar, säger Monica Olsson.

Oroligheterna pågick under ett par timmar men vid 20-tiden hade situationen lugnat ner sig. Polisen plockade med sig tre personer, två män i 20-årsåldern och en pojke i nedre tonåren.

En av personerna i 20-årsåldern omhändertogs för att ha stört den allmänna ordningen, den andra är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha kastat sten mot en polis. Den tredje, pojken i nedre tonåren, är misstänkt för ringa narkotikabrott men eftersom han inte är straffmyndig har polisen kontaktat socialtjänsten.

Ingen person ska ha kommit till fysisk skada under kvällen men enligt polisen har flera fastigheter utsatts för omfattande skadegörelse.

Artikelbild

Delar av korsningen mellan Gillbergavägen och Gillbergaleden/Fröslundavägen stängdes av i samband med polisinsatsen.

‒De har slagit sönder rutor på Lagersbergsskolan, en förskola och en busskur. Under kvällen och morgonen kommer vi tillsammans med kommunen att inventera exakt vad som gått sönder, säger Björn Öberg, presstalesperson hos polisen.

En förundersökning om våldsamt upplopp har inletts och förhör kommer att hållas med inblandade poliser under onsdagen.

‒Vi ska undersöka om det finns bildmaterial från kvällen, säger Björn Öberg.

[link value="http://www.ekuriren.se/nyheter/boende-i-froslunda-och-lagersberg-i-eskilstuna-oroas-over-valdsutvecklingen/" text="PREMIUM: Boende i Fröslunda och Lagersberg oroas över våldsutvecklingen" target="_blank"]

Senare under tisdagskvällen anhölls den 20-åring som misstänks för försök till grov misshandel av jouråklagare. Han är känd av polisen sedan tidigare.

Under natten mot onsdag patrullerade polisen Lagersberg vid flera tillfällen, men några fler våldsamheter i kölvattnet av de tre frihetsberövandena blev det inte.

‒Vi har varit förbi under natten men det har inte varit någonting mer, uppgav vakthavande befäl Tobias Persson för tidningen vid sextiden på onsdagsmorgonen.

Det finns misstankar om att falsklarmen som ringdes in från Lagersberg vid 17-tiden på tisdagen gjordes i syfte att locka dit polisen. Enligt uppgifter till tidningen ska den första patrullen som kom till platsen ha tvingats retirera och invänta förstärkning innan ordningen kunde börja återställas i området.