Under 30 - 40 talet byggdes hundratals flygfält runt om i landet. Ett nytt världskrig stod inför dörren och flyget pionjärtid var i sin linda.

‒Eskilstuna flygklubb startades vid den här tiden. Det var 1938 och sedan dess har vi funnits här på Ekeby flygfält, säger Anders Hending.

Under åren har det varit tusentals start och landningar på det gräsbelagda flygfältet och 79 år senare lyfter flygplanen på samma sätt.

Artikelbild

En flygvinge på ett segelflygplan

‒Klubben har en väldigt fin historia och vi är stolta över den. När klubben hade 50 års-jubileum så bildade vi Uvarna som en supporterklubb till Eskilstuna flygklubb. Tanken med vår verksamhet var att vi skulle stötta föreningen och vara veteranklubb för oss som gillar segelflyg, säger Anders Hending.

Klubben har sedan starten fungerat som en stöttepelare till Eskilstuna flygklubb. När det har varit tävlingar, utbildningar och annat har Uvarna varit där och hjälpt till sedan starten 1988.

Anders Hending och kamraten Roger Pettersson är två av medlemmarna i Uvarna som fortfarande är aktiva i klubben. Men båda två tror att klubben kommer att försvinna om ingen annan vill vara med.

‒Alla medlemmarna i Uvarna är ganska gamla. Många kan av olika skäl inte vara med längre och i nuläget är det inte alls många som kan eller vill vara med, säger Roger Pettersson.

Artikelbild

Roger Pettersson och Anders Hending inspekterar ett plan som ska ut i luften

‒Vi jobbar med att underhålla segelflygplanen så att de ska vara flygvärdiga men det är inte många som kan göra det längre eftersom ingen annan vill ta över efter oss, säger Anders Hending.

I flera år har Anders Hending och Roger Pettersson varit några av Uvarnas mest hängivna medlemmar och kärleken till planen är trots att det var flera år sedan någon av dem flög fortfarande stark.

Artikelbild

Flygplanet som hänger i hangaren är från 30-talet.

‒Alla vill att detta ska bevaras men det är svårt att få med sig människor som kan och vill engagera sig, säger Anders Hending.

Men att bli medlem i Uvarna är inte så enkelt. Eftersom flygplanen som finns är gamla och tekniken som används för att underhålla planen är svår måste det vara personer som har förkunskaper om tekniken och vara aktiva i Eskilstuna flygklubb.

‒Tekniken är inte helt enkel. Segelflygplanen som vi har är komplicerade och vingarna är beklädda med en typ av duk som man måste vara utbildad för att göra, säger Anders Hending

Om man får vara med i Uvarna, vad kan man få tillbaka då?

Tillgång till flygplanen och äran att få vara med i en klubb som denna. Vi brukar ha väldigt roligt tillsammans, säger Anders Hending.