Distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet i Sörmland beslutade på ett möte i Katrineholm under torsdagen att enhälligt nominera Ulla Andersson till posten som partiordförande för Vänsterpartiet. Ulla Andersson är i dag partiets ekonomiskpolitiske talesperson och varit partiets huvudförhandlare i budgetfrågor.

Sörmlandsdistriktet är först ut av partiets distrikt med sitt ställningstagande i frågan om efterträdare till Jonas Sjöstedt, som meddelade sitt beslut om avgång som partiledare den 15 januari. 

I ett pressmeddelande från Vänsterpartiets Sörmlandsdistrikt framhåller Patrik Renfors, distriktets ordförande, att Ulla Andersson har en gedigen politisk erfarenhet från både kommun och riksdag. Men även hennes arbetslivserfarenhet inom hemtjänsten och som barnskötare och förskollärare lyfts fram som motiv till valet.

– Ulla är kunnig, påläst, en bra debattör och har en folklig förankring med ett tydligt klass och genusperspektiv. Ulla är en värdig kandidat att efterträda Jonas Sjöstedt, säger Patrik Renfors.

Vänsterpartiets gruppledare i Eskilstuna, Maria Chergui, är mycket nöjd över distriktets val.

– Jag ställer mig helhjärtat bakom Ulla Andersson, säger hon.

Vem som blir ny partiordförande avgörs på kongressen som hålls i slutet av maj. Partidistrikten har fram till den 21 februari på sig att nominera kandidater. 

Bland andra tänkbara namn som lyfts fram vid sidan av Ulla Andersson nämns vice partiledare Nooshi Dadgostar och riksdagsledamoten Linda Westerlund Snecker.