Klockan 00.27 natten mot måndag kommer ett inbrotts- och brandlarm från Kjula skola på Kyrkvägen i Kjula.

Väktare åker till platsen och upptäcker att det varit inbrott. Snart ser man vad som ligger bakom brandlarmet.

– Inne i lokalerna anträffas en brinnande soffa som väktare släpar ut, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

Polis larmas till platsen och påbörjar en utredning om olaga intrång och skadegörelse.

– Det ska inte ha blivit några större skador, då hade ärendet rubricerats som försök till eller fullbordad mordbrand, säger Thomas Agnevik och fortsätter:

– Tack vare brandlarmet och väktares ingripande blev det inget allvarligare. Det var bra agerat, det brukar kunna bli väldigt mycket rökutveckling vid den här typen av bränder.

En timme senare får polisen anledning att besöka Kjula ännu en gång. Vid midnatt brann en bil vid Kjulaåsen och nu har den börjat brinna igen.

Misstänker ni att de här ärendena hänger ihop?

– Det är inte helt osannolikt att de gör det men vi har inget konkret som tyder på det, säger Thomas Agnevik.

Susanne Johansson är rektor på Kjula skola.

– Det är inga skador mer än tillbudet som har varit. Man har tagit sig in genom att krossa en ruta i entrédörren här, säger hon.

Eleverna är sportlovslediga men skolan har ändå verksamhet i lokalerna där soffan som brann stod.

– Securitas tog ut soffan på en gång så vi har kunnat ha vanlig verksamhet här nu på morgonen. Vi har vår morgonomsorg där soffan stod och det fungerade bra, säger Susanne Johansson.

Hur arbetar ni vidare med detta för skolans del?

– Just nu pratar vi med berörda, som Kommunfastighet. Annars är det lugnt. Soffan var redan ute och det har varit lugnt. Nu är soffan på väg till tippen så det är snabba puckar här. Barnen har inte märkt eller sett någonting för det var redan fixat innan de kom här på morgonen.

Har ni övervakningskameror på platsen?

– Vi har inte det just nu men det är sånt som man funderar kring.