Socialchefen på Stadsmissionen i Eskilstuna, Carolina Bäck, höjde ett varnande finger för vad som är på väg att utvecklas i Sverige.

På sociala medier har hon just läst om en tiggare från Rumänien som misshandlades till döds av ett gäng tonåringar och som efter mordet reducerats till just en tiggare.

Och den överskuggande frågan som dröjer sig kvar i medvetandet hos förfärande många människor är inte dådet i sig utan att vi måste försöka göra något åt den här invasionen av tiggare.

Artikelbild

– Jag tror att det är viktigt att vi var och en faktiskt säger i från och inte tiger när vi får höra folk yttra sig rasistiskt, säger Carolina Bäck.

Carolina Bäck var en av tre talare som ställde upp när Ida Vesterberg och Elin Magnusson i Tillsammans för Eskilstuna arrangerade en manifestation mot rasism och nazism på Fristadstorget i Eskilstuna.

Fredrik Pettersson från ABF kallade mötet för valrörelsens allra viktigaste möte, och påminde alla om de högerextrema ungdomar som misshandlade John Hron 1995 och sänkte hans illa sargade kropp i en sjö och lät honom drunkna. Han påminde också om att Bamses "pappa", Rune Andreasson, fick besvara frågan varför han så tydligt ville understryka att alla former av rasistiska påhopp måste bemötas även om det kanske blir tjatigt med orden:

– Varje ansats, varje frö med rasistiskt innehåll måste bekämpas, sa tecknaren

Och Mehrdad Darvishpour från Mälardalens högskola underströk att rasismen inte är en åsikt.

Artikelbild

– Jag vill påminna om John Hron som bara blev 14 år, säger Fredrik Pettersson.

– Det är ett brott mot mänskliga rättigheter.

Mehrdad Darvishpour varnade också för den pågående utvecklingen som han kallar för direkt farlig:

Artikelbild

Ord och inga visor på Fristadstorget i Eskilstuna. Carolina Werner och Sara Brånn uppmanar till eftertänksamhet och att använda den röst som blev fri för alla vuxna i Sverige så sent som för 97 år sedan.

– Det börjar i regel med att vi ser en "vi-och-dom-mentalitet" och fortsätter snart med att de underlägsna måste avlägsnas.

Vilka som utpekas som fiender är inte så noga, tror Mehrdad.

Artikelbild

– Varför vill inte Sverigedemokraterna tala om alla människors lika värde? undrar Mehrdad Darvishpour.

– Det kan vara judar, romer eller varför inte äldre människor. Och man talar gärna om trygghet och säkerheten, men säger inget alls om rättvisa och människors lika värde.