Det visar sig att tre av fyra hyresgäster är missnöjda med hur fastighetsägarna sköter både trapphus, gårdar och tvättstugor, och nästan lika många är missnöjda med tillståndet med den egna bostaden.

Hyresnivåerna visar sig också generera ett stort, eller ganska stort, ogillande. 66 procent av alla tillfrågade anser att hyran är för hög, medan 30 procent ser den som rimlig och 3 procent menar att den är för låg i jämförelse med den standard lägenheten har.

Undersökningen har riktats till de som bor i hyresrättslägenheter i Årby och har beräknats utifrån de 104 som svarat på enkäten.

Artikelbild

– Det finns goda exempel där hyresgäster och fastighetsägare kan samtala med varandra och gemensamt komma fram till en bra nivå på renoveringen.

– Lite problem har vi stött på i och med att många tror att de kanske riskerar att förlora sitt hyreskontrakt om de svarar på frågorna, säger Maria Chergui, som är gruppledare för Vänsterpartiet.

Hon anser ändå att siffrorna talar ett mycket tydligt språk för hur många fastighetsägare sätter i system att låta sina lägenheter mer eller mindre förfalla.

– För att sedan blåsa ur lägenheterna fullständigt när någon flyttar och satsa på en lyxrenovering som kanske slutar med att en liten tvåa kostar strax över 8 000 kronor i månaden att hyra.

I realitet innebär detta att det är ungefär samma hyra i de helt nybyggda delarna av kvarteret Nätet som det är i de delar av Årby där man satsat på helrenovering.

Artikelbild

– På många håll är just hyran orimligt hög eller närmar sig smärtgränsen, säger Maria Chergui (V).

Maria Chergui drar efter andan och menar att systemet leder fram till stora problem för exempelvis ungdomar som står i begrepp att flytta hemifrån att verkligen ha råd att ta det steget.

Hon pekar på flera goda exempel på relativt nära håll där dialogen fungerar mellan fastighetsägarna och hyresgäster.

Artikelbild

Maria Chergui (V) utökar gärna undersökningen till flera bostadsområden än bara Årby.

– Vi har Botkyrka som ett exempel där hyresgäster får chansen att yttra sig om det räcker med att renovera bara köket och kanske en del av badrummet, säger hon. Och här kommer man undan med en hyresökning på säg kanske 800 kronor i stället för ett påslag på hyran med mellan tre och fyratusen.

– Vi i Vänsterpartiet vill öka medbestämmandet och sänka hyrorna. Det är inte rimligt att 80 procent av en lön ska gå till hyra.

Maria Chergui vill gärna se en fortsättning av undersökningen och går gärna ut även till Fröslunda, Skiftinge och Nyfors för att försöka få svar på vilka betyg hyresvärdarna inkasserar här.

– Jag tror att det är många som gärna vill göra sin röst hörd och de ska förstås få den chansen.