Energimyndigheten med cirka 370 anställda har haft sitt huvudkontor i Fortet, i centrala Eskilstuna, sedan starten 1998. Det nuvarande hyresavtalet går ut 2018 och myndighetens avsikt är att minska lokalytan från 9 000 kvadratmeter till 6 000. Det skulle medföra en årlig kostnadssänkning med cirka fyra miljoner kronor.
Att stanna kvar i Fortet, på mindre yta, är fortfarande en möjlighet. En flytt till Myntverkets gamla lokaler har övervägts men avskrivits. En flytt till Mälardalens högskolas nuvarande lokaler på Drottninggatan sågs länge som ett attraktivt spår. Men då högskolans byggplaner vid badhuset och Sporthallen överklagats, och riskerar att bli försenade, har Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma börjat snickra på en alternativ plan.
– Vårt nuvarande läge är inte så önskvärt eftersom Fortet ska byggas om under ett par års tid. Vi vet inte tidsmässigt när högskolans lokaler blir lediga och med nya överklaganden ser vi en risk att det drar ut ytterligare på tiden. Vi tittar även på ett intressant alternativ som vi diskuterar med Eskilstuna kommun. Jag har meddelat mina medarbetare att det även finns intresse från Västerås, och att jag inte har stängt dörren för det alternativet, säger Erik Brandsma, som inte vill avslöja vad det "intressanta alternativet" är.
Peabs bolag Kokpunkten, med Västerås stads goda minne, erbjuder å sin sida nyrenoverade och verksamhetsanpassade lokaler i ett gammalt ångkraftverk som byggts om till actionbad. I andra delar av kraftverket planeras för hotell, ett science center och en mötesplats för energi- och klimatfrågor. Energimyndigheten skulle onekligen passa in.
Enligt uppgift har Energimyndigheten börjat tröttna på Eskilstuna kommuns oförmåga att erbjuda lämpliga lokaler. Det är dock inget som Erik Brandsma vill bekräfta.
– Besviken, nej det vet jag inte. Vi har ett gott samarbete med kommunen och stämningen är god. Men vi har fört diskussioner i två år utan att komma fram till en lösning och därför tittar vi på nya möjligheter. Vårt förstaval är att vara kvar i Eskilstuna men hittar vi inga rimliga alternativ så får vi ta ställning till Västerås.
Var vill du helst att myndigheten hamnar?
– Platsen ska vara nära tågstationen och lokalerna ska passa vårt arbetssätt och de värderingar vi står för. Byggnaden ska ligga i framkant när det gäller energieffektivitet och energiteknik.
Det talar väl för Kokpunkten i Västerås?
– Ja, och det är just därför jag inte har stängt dörren. Men jag vet att Eskilstuna kommun är väldigt angelägen om att få till ett energicentrum tillsammans med oss. Diskussionerna måste dock leda framåt och vi måste hitta en praktisk lösning.
Är det verkligen upp till er på myndigheten att själv välja var den ska ligga?
– Nej, det är det nog inte och vi får se hur det utvecklar sig. Men jag måste se till den långsiktigt bästa lösningen för myndigheten. Jag hoppas att vi inom kort kan zooma in på en lösning så att vi kan förbereda oss på ombyggnation eller eventuell flytt under 2018 eller början av 2019.
Är diskussionen kring Västeråsalternativet ett sätt för er att sätta press på Eskilstuna kommun?
– Det kan självklart ha den konsekvensen men det här är inget vi planerat eller själva tagit initiativ till.