De vanligaste presenterna till pappa på Fars dag är middag, choklad och blommor. Den klassiska slipsen är fortfarande populär att ge bort denna dag. Men när det gäller vad pappa egentligen vill ha så ser det lite annorlunda ut.

Om pappa själv för välja vill han nämligen gärna ha en middag, en vinflaska eller en bok i present. Detta enligt en undersökning som Svensk handel har gjort i samarbete med HUI research inför årets Fars dag.

Efter topp tre på önskelistan önskar sig pappa verktyg, choklad, kalsonger, strumpor, blommor, rakvatten, skjorta, slips, slipsnål och manschettknappar.

– Fars dag är ett tillfälle att visa sin pappa uppskattning eller omtanke. För butiker som säljer blommor, choklad eller kläder ger Fars dag ett uppsving i försäljningen, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk handel.

16 procent av papporna i undersökningen uppger att de inte önskar sig någonting alls på Fars dag.

Var fjärde dagligvaruhandlare anser att Fars dag är viktig för försäljningen. Två av tre dagligvarubutiker planerar dessutom att genomföra någon form av kampanj i samband med Fars dag.

För handlarna kommer Fars dag på tionde plats när de rankar de viktigaste dagarna för försäljningen. Att listan toppas av julen är ingen överraskning. Därefter följer påsk, nyår, midsommar, Black friday, Mors dag, mellandagsrean, Alla hjärtans dag och halloween innan Fars dag dyker upp.

Den genomsnittliga summan på pappas present till Fars dag ligger på 270 kronor.