Rikliga mängder nysnö beräknas falla över Sörmland fram till och med torsdag kväll. 

Kan man kalla det för en liten snösmocka?

– Haha! Gör det om du vill men det är ett uttryck som vi aldrig använder. Det går enklast att beskriva som ett snöfall, säger meteorologen Henrik Reimer.

Hur stora snömängder kan Sörmland vänta sig  det närmsta dygnet?

– Vi mäter bara snödjupet en gång per dygn, men det ser ut att falla upp till sex centimeter snö fram till torsdag kväll.

– Det är kallareluft som dragit in och de som gillar vintern ska passa på och njuta, det här kan vara sista rycket, säger meteorologen Henrik Reimer.

Enligt prognoserna ska temperaturen hålla sig strax under nollan de närmaste dagarna och enligt Henrik Reimer ser fredagen riktigt lovande ut.

– Det blir sannolikt en riktigt vacker vinterdag med mycket sol.

På måndag blir det fem plusgrader och där ser det ut att hålla sig under kommande vecka.

– Snön som faller under torsdagen kan mycket väl ligga kvar över helgen, men sen blir det varmare igen. På söndag väntas snöblandat regn i Sörmland och då går det snabbt åt andra hållet.

För alla de tusentals skidvänner, som ämnar hedra minnet av att det är 500 år sedan Gustav Vasa hasade runt på trälagg i Dalarna, ser läget avsevärt bättre ut än för bara en vecka sedan.

Under söndagen väntas rikliga snömängder falla på sträckan mellan Sälen och Mora och temperaturen ser ut att hålla sig strax under nollan. God tur!