I likhet med de senaste åren hölls 2018 års diplomutdelning på Kulturhuset Royal i Eskilstuna. Priset Zandras Stora Pris delas sedan tio år tillbaka ut till minne av Zandra Perrault.

Årets pristagare blev Lina Olsson från Eskilstuna som enligt juryns motivering "med själ och hjärta går in för att finna olika vägar till olika uppgifter och med seriositet och stark vilja genomfört många olika uppgifter och installationer".

– Jag känner mig otroligt glad och tacksam. Det känns väldigt fint, men också väldigt förvånande, säger pristagaren själv.

Artikelbild

| Konstnären Lina Olsson från Eskilstuna fick Zandras stora pris på onsdagskvällen.

Lina Olsson har de senaste två åren studerat konst på Eskilstuna folkhögskola där hon till en början prövat sig fram med olika konstformer för att under det senaste året fastna för screentryck, något hon nu hoppas kunna fortsätta fördjupa sig i med hjälp av prispengarna på 25 000 kronor. Vid sidan om konsten är tanken att studera till förskolelärare.

Utöver prisutdelningen bjöd kvällen på framträdanden av Royal Sister, dans från Årby, musik från elever på Djurgårdsskolan, framträdande av David Ringvall Axelsson samt förra årets mottagare av Zandras Stora Pris, bastrombonisten Eugen Lontos från Strängnäs.

Eugen Lontos studerar sedan ett år tillbaka på musikhögskolan i Köpenhamn. Han berättar att priset gett honom en välbehövlig skjuts under året som gått.

– Det är en väldigt häftig grej att få en stor summa pengar, men det som betydde mest var äran och bekräftelsen på att det är någon som tror på vad jag gör, säger han.

Artikelbild

Förra årets pristagare, bastrombonisten Eugen Lontos, spelade under onsdagskvällens prisutdelning.

Stiftelsen Zandra Perrault Minnesfond startades 2007 av familjen Perrault till minne av sin avlidna dotter. Stiftelsen har som ändamål att främja och stödja barn och ungdomar i Eskilstuna och Strängnäs kommuner genom utveckling, utbildning och undervisning inom olika kulturella områden. Sedan starten har minnesfonden delat ut cirka 1,3 miljoner kronor till 270 stipendiater.