Romantiskt, fantasifullt och inspirerat av industrialismen och science fiction från före förra sekelskiftet. Steampunk är en estetik som dyker upp i film, litteratur, konst, och det finns tusentals entusiaster bara i Sverige.

Niklas Silverulv arrangerar festivalen i samarbete med stadsmuseet och på torsdagen var förberedelserna i full gång. Bland annat med att förvandla en del av museet till interiören i ett luftskepp.

När festivaldeltagarna är på plats kommer här att pågå allsköns aktiviteter. Såsom bågskytte med en steampunk-Robin Hood, möte med barnboksförfattaren Linn Åslund som presenterar och signerar sin bok "Ester Tagg och den flygande holländaren", instruktioner i hur man duellerar med en promenadkäpp, olika utställningar och en marknad. Dessutom utgör deltagarna själva en attraktion i sig.

Artikelbild

Niklas Silverulv med dottern Isabella.

– Folk kommer att dyka upp i spektakulära dräkter, säger Niklas Silverulv, som själv är klädd som en luftskeppsmekaniker.

Steampunk har ingenting med musikgenren punk att göra. Det hela handlar i stället om science fiction och estetik som växte fram under 1980-talet och som i sin tur hämtat inspiration i den tidiga industrialismen och den viktorianska eran, mixat med fantasier om maskiner och infrastruktur som kanske hade kunnat finnas som inte elektriciteten och förbränningsmotorerna slagit igenom. I steampunksvärlden färdas man med luftskepp och ballonger och använder prylar och maskiner som 1800-talsmänniskan skulle kunna ha upplevt som futuristiska.

– Det är lite det vi leker med och försöker gestalta, säger Niklas Silverulv.