– Det är väldigt viktigt att fylla på med fler företag i Eskilstuna. Det ger både sysselsättning och givetvis skatteintäkter, men framför allt bidrar det till Eskilstunas utveckling, säger Anna Nedeby Bar-Am, vd på Munktell Science Park, MSP.

Eventet Prova på att vara företagare arrangerades av MSP i samarbete med Almi, Coompanion, Idélab och Nyföretagarcentrum.

– Syftet med det här är att aktivera fler Eskilstunabor som bär på en affärsidé att starta företag, säger Anna Nedeby Bar-Am.

Artikelbild

| Dara Ahmadi funderar på att starta eget företag.

Ett 50-tal personer som funderar på att starta eget tog chansen att testa sina affärsidéer. Den yngsta deltagaren var 17 år och den äldsta över 70. De fick träffa erfarna affärsutvecklare och etablerade entreprenörer som delade med sig av sina erfarenheter och informerade om hur man gör när man startar företag.

Deltagaren Eva-Lotta Moberg har flera affärsidéer, bland annat om en app. Hon hoppas att hon ska få möjlighet att starta ett företag.

– Jag hoppas att jag får stöd. Man kan ju kontakta Nyföretagarcentrum vad jag förstår här.

Deltagaren Dara Ahmadi har också funderingar på att starta eget.

Artikelbild

| Pontus Dahlqvist, Eskilstuna. – Väldigt givande, tycker jag. Det har varit väldigt informativt och intressant. Jag kom hit helt tom, visste ingenting om hur man startar eget. Nu har man gått igenom processerna och fått lite mer kött på benen.

– Jag har en produkt på gång som jag har hållit på med i cirka ett år. Det har jag tänkt utveckla till ett företag i framtiden, men jag kan inte avslöja än vad det är för produkt.

Tycker du att det här har varit givande?

Artikelbild

Emma Davidsson, Eskilstuna. – Det har absolut varit givande. Vi har gått igenom olika processer på ett otroligt enkelt sätt. Man tyckte inte alls att det var så svårt som man trodde att det skulle vara innan man kom hit.

– Jajamen, man har lärt sig mycket. Det är mycket som man inte har kunnat och tänkt på innan, säger han och fortsätter:

– Här vet de exakt vad man ska tänka på, vilka vägar som finns, vilka problem som kan uppstå och hur man kan lösa dem.

Artikelbild

Dara Ahmadi, Eskilstuna. – Här har man chans att lära sig mer om hur man startar ett eget företag. Jag som är ung tycker att det är ganska lärorikt att redan nu få veta hur man skapar ett företag.

Det krävdes inga förkunskaper om företagande för att delta i eventet som ägde rum på onsdagskvällen. Munktell Science Park har gjort flera insatser för att marknadsföra eventet, bland annat på sociala medier och genom ett utskick till 10 000 hushåll i Eskilstuna. Både MSP:s egen personal och anställda ungdomar har spridit informationen på Fristadstorget och vid centralen.

– Vi går ut brett. Vi vill dammsuga Eskilstuna på talang, säger Anna Nedeby Bar-Am.

Artikelbild

Anna Nedeby Bar-Am, vd Munktell Science Park.

Det var första gången ett sådant här event anordnades. Om resultatet faller väl ut kommer det att bli ett återkommande arrangemang, enligt Anna Nedeby Bar-Am.