– 36 solpaneler solpaneler på taket producerar 9 000 kWh på ett år och högt räknat kommer förbrukningen att bli 5 500 kWh. El från solpanelerna förbrukas i första hand av huset. När solpanelerna producerar mer än vad huset förbrukar säljs överskotts­elen på elnätet. När solpanelerna producerar mindre än vad huset förbrukar köps el från elnätet. På årsbasis produceras mer än vad som förbrukas och huset blir därför ett plusen­ergihus.

Väggarna är 40 centimeter, vilket bara är 5 centimeter mer än i ett standardhus.

– Jag har använt ett nytt isoleringsmaterial som heter PIR som är nästan dubbelt så bra som vanlig isolering. Den är av plast och tar inte åt sig fukt och har därför så bra energivärden att man inte behöver ha lika tjocka väggar som ett passivhus byggt med vanlig isolering.

Artikelbild

Allt i badrummet är vägghängt.– Det ska vara lättstädat när man har familj.

I tvättstugan finns all teknik för husets uppvärmning – växelriktare som omvandlar solenergins likström till växelström, en värmepump som producerar varmvatten och en värmeväxlare som återvinner värmen i ventilationen. Alla rum har sedan har en kanalvärmare som värmer tilluften och en diskret temperaturpanel där man ställer in vilken värme man önskar.

– I värmeväxlaren finns också fuktåtervinning vilket gör att man inte ska få torr luft på vintern, och därmed ett obehagligt inomhusklimat. 93 procent av värmen återvinns genom ventilationen. Om det till exempel är 20 grader ute och 25 grader inne känner värmeväxlaren av temperaturskillnaden och tar in kalluft till det grad­antal du vill ha inne.

Villan i Skogstorp är ett tvåplanshus som är planerat för en barnfamilj. På bottenvåningen finns kök kombinerat med vardagsrum, ett litet sovrum, toalett med dusch och tvättstugan.

– Jag har ritat planlösningen med en kompis och har tänkt att bottenvåningen är för socialt umgänge och ett kontor eller gästrum. På övervåningen finns ett stort sovrum med walk-in-closet, två mindre sovrum samt ett allrum, säger Marcus som tidigare även byggt ett passivhus i Djursta, Eskils­tuna.

Artikelbild

Huset är ett tvåplanshus vilket gör att övervåningen har fullhöjd på hela golvytan.

Ett passivhus är på grund av de tjocka väggarna dyrare att bygga än ett plusenergihus och behöver bara ett litet tillskott av uppvärmning under tre månader om året. Plusenergihuset kostar mer att värma upp under vintermånader men eftersom man kan sälja el under sommaren får man köpa tillbaka billigare el under vintern.

– Det är mycket fördelaktigt att sälja el. Min idé var att jag skulle bygga ett hus som inte är lika extremt som ett passivhus men ändå med mycket låg energiförbrukning – som ett vanligt hus fast mycket bättre.

Artikelbild

Tekniken sitter i tvättstugan - värmepump, värmeväxlare och växelriktare.

Köket har en stor köksö i svart granit med vattenkran och induktionshällen vid arbetsbänken intill är extra bred. Ismaskin och kran för kallvatten är inbyggt i frys och kyl.

– Jag gillar enkelhet med räta linjer och vill att köket ska kännas smidigt att använda.

Artikelbild

Marcus Wernersson är byggherre till Eskilstunas första plusenergihus. Halva nedervåningen består av kombinerat kök och vardagsrum. – Jag tror alla vill kunna vara delaktiga när man lagar mat. Här ska man få plats både med matbord och tv-soffa. Eller så äter man här vid köksön.

Plusenergihuset i Skogstorp är Marcus Wernersson tredje husprojekt. Han pluggar samtidigt ekonomi på Handelshögskolan och är snart klar med utbildningen. Och han har redan nya husidéer.

– Nästa gång blir det nog ett stenhus med plusenergi, säger han.

Artikelbild

Tack vare isoleringsmaterialet PIR är väggtjockleken bara 40 centimeter, 5 centimeter mer än i ett standardhus.

Temperaturpanel finns i alla rum.