Är du en nyttig idiot?

Frågan är berättigad. Om du delar länkar du inte kontrollerat källan på, riskerar du att gå Putins ärenden. Trollfabrikerna spyr ur sig falska nyheter, syftet är att få dig att gilla, kommentera eller dela.

Målet: Skapa kaos och polarisering i Europa.

Förra veckan blev jag inbjuden av Försvarshögskolan för att föreläsa för regeringens presstab samt departementens kommunikationschefer om vår granskning av trollfabriken Granskning Sverige.

Ämnet för dagen var påverkanskampanjer, eller enklare utryckt - propaganda.

Samma vecka skrev statsminister Stefan Löfven en exempelvis i frågan om Nato.

Och risken är stor att vi inom media, liksom inom de politiska partierna utnyttjas som nyttiga idioter genom att rapportera vidare uppgifter som dyker upp. Desinformation, vars enda mening är att underminera förtroenden och påverka opinionen i en tydlig högerextrem riktning. Det gynnar ryska intressen.

Trollfabriken Granskning Sverige är tydliga med var de sätter sitt hopp inför framtiden. Så här skriver de på Facebook: "Våra politiker har ett särskilt ansvar för den explosion av våldtäkter Sverige för tillfället drabbas av. När våra egna politiker har förrått oss får vi rikta vårt hopp till Trump och kanske Putin.".

Jag sätter hellre mitt hopp till dig.

För ingen vill vara en nyttig idiot. Varken åt Putin eller Trump.