Jag kan inte med ord uttrycka hur tacksam vi är över att få motta branschens finaste journalistpriser, på en och samma vecka. Bakom utmärkelserna ligger hårt arbete, en extrem press med hat och hot mot journalisterna på tidningen och en laganda med fullt fokus på att göra viktig granskande journalistik.

Under året har redaktionen publicerat en mängd uppmärksammade granskningar. Trollfabriken, Det blågula hatet, Kommunikatörerna, Sommarmorden, Prostitutionen i Sörmland, Bilbränderna, Kyrkobråket och Äldreomsorgen för att nämna några.

Grävande journalistik är inget enmansarbete. Granskningar kräver ett lag där alla jobbar tillsammans för att du som läsare bättre ska förstå din omvärld och kunna ta mer välgrundade beslut. Reportrar som gräver, nyhetschefer som bakgrundskollar och coachar, redigerare som presenterar i print, fotografer som fotar och klipper rörligt material, webbredaktörer som gör presentationen digitalt och slutligen utgivaren som tar beslut om vad och hur vi ska publicera och som till syvende och sist också tar ett personligt ansvar för riktigheten i tidningens påståenden.

På Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning jobbar vi sedan flera år med en metodik som innebär att alla reportrar granskar i någon mening, hela tiden. Alla har alltid något jobb av mer fördjupande karaktär. Kompetensutveckling och stöd finns för den som ska gräva, ingen ska stå ensam.

Och det här gör vi för dig, som läsare och prenumerant. Vi gör det för demokratin, för vårt samhälle och ett bättre Eskilstuna, Strängnäs och Flen.

Utan granskande journalistik blir det lätt för korrumperade politiker att sko sig på skattemedel, det blir enkelt för företag att bryta mot miljöföreskrifter och lagar och lockande för myndighetspersoner att utnyttja sitt övertag över dem som ingen makt har. Utan granskande journalistik har de mörka krafterna i samhället fritt spelrum.

Och demokratin ska vi inte ta för given. Det finns de som gärna ser att seriösa medier försvinner och dör ut, som applåderar varje nyhet om fallande upplagor och vikande intäkter.

Just därför behöver vi dig, som prenumerant. För även om Eskilstuna-Kuriren vunnit eller nominerats till varje journalistpris i landet senaste året och ni läsare blir fler och fler så är det fortfarande en tuff framtid vi står inför, med vikande annonsintäkter och skenande distributionskostnader.

Så vill du att vi ska fortsätta granska behöver vi dig. Nu.