Den vita villan ligger högt upp pĂ„ en grĂ€skulle vid TorshĂ€lla Huvud. Snett nedanför glittrar MĂ€laren, björkarna susar lĂ€tt i junibrisen och solen strĂ„lar frĂ„n en klarblĂ„ himmel â precis som man vill att det ska vara pĂ„ en midsommarafton men tyvĂ€rr sĂ€llan Ă€r. NĂ€r vi knackar pĂ„ hos Ann-Louise Ă€r det drygt tvĂ„ veckor kvar till sommarens stora helg.
Liksom mÄnga andra hus hÀr ute var Àven familjen Carlssons villa en sommarstuga nÀr de för tre Är sedan köpte stÀllet. Ann-Louise och hennes man har sedan dess renoverat och byggt ut, frÄn 60 kvadratmeter till det dubbla. Den ursprungliga byggnaden finns kvar, som ett mittskepp, och omges av tvÄ nya flyglar som binds samman genom ett stort trÀdÀck.
Ett stort parasoll skuggar den bekvĂ€ma utemöbeln i grĂ„ rotting och med vita kuddar. TvĂ„ smĂ„ buketter med sommarblommor Ă€r placerade pĂ„ bordet, en jĂ€ttestor bukett finns pĂ„ trĂ€dĂ€cket vid entrĂ©n och i hallen stĂ„r en vacker vas med blĂ„ lupiner pĂ„ golvet â midsommarkĂ€nslan finns helt klart redan hĂ€r.
â Jag brukar plocka blommor, inte bara till buketter utan Ă€ven anvĂ€nda dem pĂ„ annan sĂ€tt, sĂ€ger Ann-Louise och visar en installation som sitter vid ingĂ„ngen.
Det Àr videkvistar som hon har flÀtat i ett rutmönster, fÀst med tunn metalltrÄd och sedan dekorerat med blommor.
Hallen Àr liten men förstoras av ljuset som kommer in genom de helglasade entrédörrarna som finns bÄde mot fram- och baksidan. Det vita blanka marmorgolvet gör ocksÄ att entrén kÀnns rymlig trots att den inte Àr mÄnga kvadratmeter.
Den högra flygeln bestÄr av tvÄ sovrum och etts badrum. I den gamla huvudbyggnaden finns hallen, ett litet tv-rum och stort kök med plats för umgÀnge i den bortre delen. DÀr börjar nÀsta flygel som har glasade vÀggar Ät alla hÄll. Ett stort matbord Àr dukat för fest, precis som det skulle kunna se ut pÄ midsommaraftonen.
â Vi Ă€ter alla mĂ„ltider hĂ€r ute sĂ„ anvĂ€nder det Ă„ret runt. Det Ă€r bĂ€sta rummet i hela huset.
Annars Ă€r köket en plats som Ann-Louise tillbringar mycket tid i. Hon Ă€lskar att baka och laga mat och har jobbat i den branschen de senaste tolv Ă„ren. För mĂ„nga Ă€r hon sĂ€kert ett vĂ€lbekant ansikte, Ann-Louise har nĂ€mligen drivit tvĂ„ kafĂ©er â först i TingsgĂ„rden i Eskilstuna och sedan i GrassagĂ„rden i StrĂ€ngnĂ€s. Men i december förra Ă„ret bestĂ€mde hon sig för att trappa ned.
â Det var galet mycket jobb, mĂ„nga gĂ„nger 80 timmar i veckan. Det blev för mycket till slut, sĂ€ger Ann-Louise som Ă€ndĂ„ direkt startade ett nytt företag: "Din mat och hemcoach".
Företagsidén Àr den att hon fortsÀtter med det som hon Àr bÀst pÄ, det vill sÀga baka och laga mat, men skillnaden nu Àr att hon Äker hem till dem som vill ha hjÀlp.
â Mina kunder Ă€r allt frĂ„n stressade smĂ„barnsfamiljer som inte hinner med allt hemma till pensionĂ€rer som vill ha hjĂ€lp. Jag handlar maten och lagar till den hemma i deras kök. Ibland Ă€r det nĂ„gon som vill ha hjĂ€lp med att tvĂ€tta och stryka, berĂ€ttar Ann-Louise.
Det lÄter som om att Àven det nya företaget krÀver mycket arbete, men hon försÀkrar att arbetstiden har minskats med mer Àn hÀlften. Nu hinner hon Àven umgÄs med de tre barnbarnen som till och med fÄtt ett eget sovrum i huset.
PÄ midsommar blir det fest för tredje Äret i MÀlby.
â Jag brukar förbereda det mesta av maten dagen innan. Vi börjar morgonen med att plocka blommor, kanske binder nĂ„gra kransar och gör en liten midsommarstĂ„ng. Vi Ă€ter sillunchen med fĂ€rsk potatis och dessert eller jordgubbstĂ„rta och sen brukar det vara dags att gĂ„ till festplatsen som ligger en bit bort och dansa lite.
Efter dans och lek smakar det bra med kaffe och Ann-Louises hembakta sockerdoppade vaniljbullar. KvÀllen avslutas med mera mat men dÄ har hon organiserat sÄ att gÀsterna tagit med olika rÀtter som passar till grillningen.
â Vi brukar hinna med vickning ocksĂ„. DĂ„ blir det en slags gubbröra som jag brukar göra och kokt korv.
Besöket hemma hos Ann-Louise gav i varje fall mig inspiration till att göra lite extra fint pÄ midsommaraftonen och fotograf Niklas Holm kanske ger sig pÄ och bakar jordgubbstÄrtan för den gillade han skarpt: "à Ähh, underbar" suckade han mellan tuggorna.
MidsommartÄrta för 12 personer
110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 Àgg
1 œ dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 œ tsk vaniljsocker
1 dl kakao
100 g daim eller annan favoritchoklad
Fyllning
5 gelatinblad
œ l jordgubbar
3 Àggulor
1 œ dl florsocker
6 dl vispgrÀdde
Garnering
Jordgubbar och citronmeliss
SÄ hÀr gör du:
1. SÀtt ugnen pÄ 175 g
2. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner Àggen.
3. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka chokladen grovt. TillsÀtt mjölblandningen och chokladen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
4. GrĂ€dda i ca 15â20 min. LĂ„t svalna.
Fyllning:
5. BlötlÀgg gelatinbladen 5 min i kallt vatten.
6. Mixa jordgubbarna till en slÀt puré.
7. Vispa Àggulorna och florsockret luftigt. Vispa grÀdden fast.
8. SmÀlt gelantinbladen och blanda med purén.
9. Blanda försiktigt ner Àggsmeten i purén och sedan grÀdden till en slÀt smet. HÀll smeten över botten. StÀll minst 4 timmar i kylskÄp eller i frysen.
10. Toppa tÄrtan med rensade delade jordgubbar och citronmeliss.
Midsommarsill ĂĄ la Bergholm
Matjessill med brynt smör för 8 personer
Ca 500 g matjessill av bra kvalitet
2 kg fÀrskpotatis
6 Àgg
Rikligt med grÀslök
150 g smör
4 dl grÀddfil
Grönsallad
RĂ€disor
SÄ hÀr gör du
1. Skrapa och koka potatisen mjuk i lÀttsaltat vatten.
2. LÄt matjessillen rinna av och lÀgg den pÄ ett fat. Koka Àggen och grovhacka dem. Strimla grÀslöken. Strö Àgg och grÀslök över sillen.
3. Ta av locket frÄn potatiskastrullen och stÀll pÄ matjessillfatet. LÄt stÄ ca 10 min sÄ sillen blir ljummen.
4. Bryn smöret. HÀll det över sill och Àgg och servera genast med fÀrskpotatis, grÀddfil, salladsblad och ansade rÀdisor.
Serveras med en god öl gĂ€rna frĂ„n Eskilstuna Ălkultur!
Rabarberdessert
Koka en kompott, gör en god vaniljkrÀm och toppa med en crunch. Jag smaksatte min med kardemumma. Gör mycket crunch och frys in, bra att ha fÀrdigt.
Blanda smör, socker, havregryn, vetemjöl och nÄgon favoritsmak och grÀdda pÄ bakplÄtspapper i 200 g cirka 15 minuter. TÀnk pÄ att smulorna ska vara lite hÄrda. Klart att anvÀnda.
Jordgubbsdessert
Jordgubbsmousse: Moussen Àr densamma som den till tÄrtan. Garneras med jordgubbar.
Nattamat med sillröra
Matjessill HolmhÀllar (frÄn Gotland)
Matjessill, rikligt med persilja, hÄrdkoka Àgg, tomatkött, salladslök, majonnÀs, chilisÄs.
Finhacka alla ingredienser och blanda samman till en röra, allt efter tycke och smak. HÀrligt gott till ett knÀckebröd!