Jordnörden: "Det tar 1000 år för naturen att skapa jord"

Niklas Vestin på Rölunda gård kallar sig själv för jordnörd. Han ser det som sitt uppdrag att informera om hotet mot jorden. – 25 procent av den odlingsbara jorden är numera obrukbar och död, säger han.

Evelina2016-05-04 12:00

– Jorden är så hotad, men medvetenheten om det är så låg, fortsätter Niklas Vestin.

Han har arbetat med trädgård sedan han var 15 år, och för några år sedan var han på ett seminarium om jord, vilket han själv kallar för sitt "uppvaknande". Nu vill Niklas vill lyfta jordens status, och därigenom få oss att inse att utan jord så är det väldigt svårt att få någon mat alls på bordet.

– Globalt finns det många hot. Det är erosion, försaltning, utarmning med konstgödsel och kompaktering, där jorden trycks ihop. Bland annat, ska jag väl tillägga. Det är stora miljöfaror, som leder till att jorden dör. Strukturen i jorden finns kvar, men den lever inte. Och det måste den göra om man ska kunna odla.

I EU finns inga lagar som skyddar jorden.

– Det finns skydd mot att övergöda till exempel sjöar, och det är kanske inte så konstigt. Det är svårt att se skillnad på död jord och levande jord, men desto lättare att se att något hänt som förvandlat badsjön till en bubblande giftsjö. Men när jorden är död är den död. Det finns inget man kan göra under vår livstid för att få den att leva, utan det tar 1000 år för naturen att skapa ny jord.

Ett annat stort problem är att det i dagslaget är fullt accepterat att bygga bostäder och annat på bra åkermark.

– Det här var en kunskap man hade förr. Då byggde man generellt sitt hus i skogen eller skogsbrynet, men använde åkermarken till odling.

Förra året utsåg FN till "The year of the soils", Jordåret, och långsamt ökar medvetenheten.

På trädgårdsmässan i slutet av april presenterade exempelvis Weibull återvunnen jord.

– Vi har utvecklat den för miljöns skull. Vi måste återanvända och spara jordens resurser. Vi är ensamma i Skandinavien med den här produkten som är torvfri och i stället innehåller fibermull från träfiber, säger Ulrika Östling på Weibull.

Intresset för ekoodling har också ökat, där fler efterfrågar ekologiska fröer och gödsel.

Det är bra, menar Niklas. För att påverka måste man agera så man påverkar både på hemmaplan och globalt.

– Att öka medvetenheten är otroligt viktigt, så att folk förstår vad som är på väg att hända. 25 procent av den odlingsbara jorden är obrukbar globalt sett, och man kanske tror att det inte påverkar oss här i Sverige, men det gör det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om