Att fika är lika med kaffebröd hemma hos Helen Kyhlström i Kjula.
– Så har det alltid varit i vår släkt. Man måste ha något gott till kaffet, annars är det inget fika. Den enda som inte gillar kaffebröd är min pappa. Han vill ha en kopp kaffe med mjölk och socker i stället.
Helen har vuxit upp med en bakande mamma, farmor och syskon och fortsatte sedan när hon själv bildade familj med Henrik. Intresset att göra gott fikabröd ökade ännu mer i somras i takt med att första barnet Jack växte i hennes mage.
– Jag gick hemma och hade en del tid över. Det blev mycket bakande och jag passade på att experimentera också med recept, formar och pyssel. Jag jobbar på Panduro och där finns det ju massor av roliga bakformar och saker att greja med.
Först la Helen ut resultatet av sina alster och bakning på Facebook men till slut blev det för mycket och hon startade en blogg i stället: Helens Strössel.
– Mina kompisar tyckte att jag blev tjatig med alla bilder och recept på Facebook. På bloggen kan man ju välja om man vill gå in och se vad jag har gjort.
Receptet på muffinsen har Helen modifierat genom att plocka det bästa av några recept, sedan provbakat och skrivit ned det som blivit bäst. Till exempel föredrar hon vanilj-extrakt framför vaniljsocker.
– Det ger en mer äkta smak. Med mitt recept blir muffinsarna saftigare och håller sig längre än ett vanligt recept. Lingonen tillför också vätska så att den inte blir torr. Dessutom håller de sig minst två dagar i rumstemperatur utan att förlora smak. Det enda som kan hända är att om man har lingon som dekoration kan de färga av sig lite. Ställer man dem i kylen blir toppingen för hård.