– Man kan göra flera fynd i kroppen. Vad kan naturligtvis ingen veta eftersom det beror på vilket skick kroppen är i. Men utifrån rättsläkarna och expertisen kan det vara värdefullt för mordutredningen med en ny undersökning.

Det säger Jessica Wenna, åklagare vid åklagarkammaren i Västerås som tillsammans med åklagare Johan Fahlander driver utredningen om Arbogamordet - och mordutredningen om den 42-årige man som drunknade under mystiska omständigheter i Arboga förra året.

Den 41-åriga kvinnan är tillsammans med sin 18-årige pojkvän misstänkt för mord på sin far och mordförsök på sin mor i Arboga den 3 augusti i år. Men nästan på dagen ett år tidigare dog hennes 42-årige make under mystiska omständigheter, på samma plats där årets mord och mordförsök ägde rum. Försäkringsbolaget fattade tidigt misstankar om att 42-åringens "drunkningsdöd" inte var en "vanlig" olyckshändelse. Speciellt eftersom man hade upptäckt att någon hade tecknat en livförsäkring på 42-åringen innan han dog. I dag är den 41-åriga kvinnan misstänkt för och delgiven misstanke om förberedelse och försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning eftersom man misstänker att det är hon som ligger bakom den förfalskade livförsäkringen på den 42-årige maken.

Om någon har bragt honom om livet, vet polisen inte. Inte än. Tanken är att den nya rättsmedicinska undersökningen ska kunna ge svar på det. Det är också därför som tingsrätten i Västerås har gett tillstånd till att graven ska öppnas och att en ny obduktion får göras.

Hur vanligt är detta?

– Jag vet faktiskt inte. Det är väldigt ovanligt i alla fall, säger Jessica Wenna.

En av brottsutredarna säger samma sak:

– Jag tror aldrig det har hänt förut. Inte i nutid i alla fall, säger han.

Jessica Wenna säger att hon av respekt för den avlidne och hans anhöriga inte vill ge några närmare detaljer eller gå in på vad rättsläkarna ska leta efter. Och allt beror alltså på i vilket skick kroppen befinner sig.

Däremot har polis och åklagare varit öppna med att informera om att graven ska öppnas just den här dagen. Varför?

– Det var det enda sättet. Väldigt många människor har blivit utsatta för en väldig press. Många som har information om det här har blivit nedringda, säger hon.

Varken Jessica Wenna eller den brottsutredare som Eskilstuna-Kuriren talar med, vet om gravöppningen kommer att locka mycket folk. Men området blir rejält avspärrat och också luftrummet ovanför kyrkogården kommer att vara avspärrat. Detta för att sätta stopp för kameraförsedda helikoptrar och drönare.

– Vi vill att gravöppningen ska ske med största möjliga hänsyn. Vi vill inte att detta ska bli ett spektakel, säger Jessica Wenna.

Hur lång tid den nya obduktionen "rättsmedicinsk undersökning efter gravsättning" som den heter juridiskt, kommer att ta, vet ingen. Det är omöjligt att säga, menar Jessica Wenna. Men tanken är förstås att den ska ske skyndsamt.

Och även om den 41-åriga Eskilstuna-kvinnan är delgiven misstanke för bedrägeri när det gäller den döde makens livförsäkring, är varken hon eller någon annan misstänkt för att ha mördat honom.

– Ingen är delgiven misstanke om själva dödsfallet, poängterar Jessica Wenna.

När det gäller mordutredningen kring årets mord och mordförsök i Arboga, vill Jessica Wenna inte säga så mycket. Det råder också yppandeförbud i utredningen vilket gör att både hon och andra har tystnadsplikt.

– Jag kan bara säga att mordutredningen rullar på. Det vidtas hela tiden åtgärder.

Kan du säga något om dykningarna efter ett mordvapen i Eskilstunaån?

– Nej jag vill inte uttala mig om det heller. Också det omfattas av den sekretess som gäller hela utredningen.

Åtal för mordet och mordförsöket på 41-åringens föräldrar ska vara väckt senast 25 november. Kommer ni att hinna färdigt med utredningen till dess?

Jessica Wenna dröjer lite innan hon svarar:

– Nej. Att vi skulle hinna bli klara tills dess är knappast realistiskt...