Har du sovit dåligt? Har röda partier runt näsa och mun? Eller helt enkelt vill se fräschare och piggare ut? Då kan smink hjälpa dig en bra bit på vägen.

– Jag tror att det är vanligare än man tror att killar sminkar sig. Många vågar kanske inte gå ut med det till andra och det märks heller inte, då har de gjort det bra, säger Emma Cormery, makeupartist sedan 14 år och boende i Strängnäs.

Ledordet för slutresultatet ska enligt Emma vara naturligt. Fondation, concealer och puder är de tre självklara produkterna för män.

Men det första steget är alltid en bra hudvårdsrutin.

– Killar är överlag torrare än tjejer så fukt är jätteviktigt. En bra rengöring, ett ansiktsvatten och dagkräm varje dag tillsammans med peeling någon gång i veckan är viktigt för att få till ett bra och naturligt resultat. Om du lägger smink på en smutsig hud kommer det inte se bra ut, så är det bara, säger Emma Cormery.

"Killar är överlag torrare än tjejer så fukt är jätteviktigt."

Basen behöver inte vara heltäckande då en sådan foundation lätt kan se kakig ut. Emma tycker hellre att en lättare bas och kompletterande concealer är ett bättre alternativ. Men se till att du köper rätt färg, och ta en titt hur du ser ut i dagsljus innan du går utanför dörren.

– Många tror att man ska testa foundation på handleden. Testa hellre på käkbenet då blir resultatet bättre. Och ta gärna hjälp av personer som kan, de kan hjälpa till att hitta rätt nyans.

När det gäller puder rekommenderar hon ett transparant. Risken att det ska se onaturligt ut minskar, men se till att använda ytterst lite.

– Puder behövs om foundation och concealer är i flytande form. Det fixerar sminket och håller dig mindre glansig under dagen.

Vad gäller val av produkter är det tycke och smak som avgör. Det främsta rådet hon ger är att testa sig fram, fråga kompisar eller bekanta som har koll på smink och ta hjälp av experter.