Så blir vit sparris allra godast

Carina Lewin på restaurangen P2 i Eskilstuna svarar på läsarnas frågor. Den här gången handlar det om sparris, en god sallad som passar grillat och hur mycket hänsyn man bör ta till allergiker.

Experten2014-05-28 20:00

Nya tillbehör till grillningen?

Vi gör typ alltid klyftpotatis och grönsaker i ugn eller potatissallad till de grillade kött- och kycklingfiléerna. Har du tips på andra tillbehör ?

/Grillanna

Svar: Grillanna, Här kommer en sallad eller ett tillbehör som jag snöat in på. Jag gör den i olika varianter för den är både matig, fräsch och god. Den passar till grillat eller helt enkelt som den är. Nu när det har varit så varmt så har den hamnat på tallriken flera gånger. Att mina två tonårskillar dessutom säger JAAA, när dom ser att den kommer serveras hemma är ju bara en superbonus!

Matig sallad

Det här brukar räcka till 4 personer.

Ta ett stort fat för en lågt byggd sallad hellre än en skål som man kanske traditionellt tänker till sallad.

1 stor påse bladspenat

2 avocado som skivas ner och blandas upp med saften från en halv citron.

2 bitar fetaost som du nyper över salladen i lagom stora bitar.

2 mozzarella (eller 3 bara för det är så gott) som du också nyper över salladen i önskad storlek på bitarna.

2 äpplen, gärna Gala, de brukar jag bara riva ner på rivjärn, största strimlorna.

1 ask färska hallon, hälften blandas i och hälften till dekoration på toppen.

2 pkt bacon som du strimlar och knapersteker.

Jag brukar även hacka valnötter och sprinkla över på toppen.

Till detta så grillar du med fördel kyckling. En dressing som gifter sig med de här smakerna är till exempel honungs- och senapsvarianten.

Eftersom mina grabbar alltid tar massor med mozzarella har jag fått öka antalet där. Gör så här första gången, sen kan du laborera som du vill med ingredienserna utifrån tycke och smak. Smaklig grill!

Knep för vit sparris?

Jag vill gärna ha några varianter på hur man lyckas med vit sparris utan att den blir seg och trådig.

/Lasse

Svar: Lars, några varianter kanske jag inte kan ge dig, men ett tips!

Det kanske viktigaste när man lagar vit sparris är att man skalar den. Ta en potatisskalare och skala från där knoppen slutar och neråt, slutet är ofta hårt, skär av ett par centimeter tills den känns spänstig!

Koka upp vatten med både socker, salt och eventuellt citron. Prova dig fram med koktiden… 10–15 minuter beroende på vilket tuggmotstånd du vill ha.

Men en regel kan vara att spetsa sparrisen på en gaffel, böjer den sig lite lätt då är den i min smak.

Servera klassiskt med hollandaise och ett par skivor av din favoritskinka!

Hur ta hänsyn till allergier?

Numera är det så många som är allergiska eller bara äter viss sorts mat. Hur ska man göra om man planerar att ha en fest? Be folk svara på inbjudan vad de äter och inte? Eller planera rätterna så att alla kan äta något?

/Barbro

Svar: Hej Barbro, du kan göra vilket som! Frågar du om allergier och önskemål så har du också målat in dig i ett hörn. Då förväntar sig gästerna att du ska förhålla dig till önskemålen. Då lagar du kanske "stenålderskost" till vissa gäster!

Men å andra sidan så vet du exakt vad du kan laga och inte.

Om du väljer att inte fråga kan du laga mat som i vissa rätter inte innehåller gluten, laktos eller nötter. Men så länge det finns olika rätter och gästerna kan äta av några så har dom förståelse. Det är ju du som har festen!

Jag brukar tänka att om man tar hänsyn till allergiker så får dom som till exempel äter 5:2 eller någon annan diet ordna det själva!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om