Själv hamnar jag ibland i dispyt med den senare kategorin när det gäller att betygssätta fjolårets sommar.

Jag hävdar gärna att 2017 års sommar var så nära idealisk man kan komma - mycket uppehållsväder, ganska många soltimmar, men aldrig så där stekhett.

Och folk tittar på mig med ett litet halvmärkligt uttryck i ögonen, och anser att just det där sistnämnda är det ultimata beviset för att fjolårets sommar var allt utom minnesvärd.

–De ska va varmt, slår de fast.

Men allvarligt talat; det är värmen som klubbar dig och förvandlar dig till en orkeslös spillra av ditt forna jag.

I värsta fall börjar hjärnan gå ut i vild strejk också. Och så glömmer man bort att man måste försöka tänka på vätskebalansen. Du svettas floder, du måste kanske tänka på ersättning, och du måste tänka på att inte glömma dina husdjur i parkerade bilar.

Visst, det kan vara trevligt med några tropiska kvällar. Det brukar kunna ge en speciell sorts uppsluppen och glad stämning. I alla fall fram till den gränsen där någon eller några meddåligt ölsinne får för sig att det enda de egentligen har att bjuda sin omgivning på är ett tilltagande grälsjukt humör.

Nej, ge mig hellre en sommar med temperaturer som ligger kring 20 och gärna lite halvklart till klart. För just det där ljuset som infinner sig när solen går i moln är många gånger magiskt. Då är det kul och tacksamt att gå på fotosafari och jag vet att dina husdjur håller med mig.

PS. Det finns förstås metoder för att försöka ta skapliga bilder även i kraftigt solljus, men de kräver nästan undantagslöst att man plåtar i motljus och att man kan få till en upplättningsblixt. Annars är tidpunkten som gjord för fotografering just nu, i alla fall för oss som tycker om många nyanser av grönt.