Håkan Sandberg och Ove Rasmussen älskar nyårsafton. Och champagne. Så till den milda grad att dagen både inleds och avslutas med bubbel. Champagnefrukosten är ett måste. Den intas i morgonrock vid festdukat bord, där såväl anklevermousse som färska jordgubbar trängs.
– Nyårsafton är kul, då är det party och stämning. Man ser fram mot något nytt, och minns ett bra år eller glömmer ett dåligt.
Dessa två herrar är såväl dryckesnördar (topp tre är champagne, skotsk single malt whisky och danska snapsar) och matlagningsfantaster (Håkan älskar att laga mat) som servisexperter (Ove är butikschef på Cervera och har i det närmaste 20 år i branschen.) Så vi blir inte förvånade över alla smarta råd de frikostigt delar med sig av för en lyckad afton.
A och O enligt Sandberg/Rasmussen: Tänk igenom, planera, förbered och gör det lätt för dig.
– Att arrangera nyårsmiddag är jättekul, men ingen vill stå i köket hela kvällen. Planera så noggrant som möjligt, ju mer du kan göra i förväg desto roligare afton. Och var inte rädd för att förenkla saker och ting, tipsar Håkan.
– Är du väldigt sent ute, spring till Lidls frysdisk och köp färdiga små, roliga drinktilltugg och desserter. Det behöver man ju sen inte berätta för gästerna.
Deras bästa dukningstips är att blanda nytt och gammalt. I centrum på det glittrande nyårsbordet finns två olika kända glasserier, silverbestick samt Håkans farmors och farfars bröllopsservis från 1937. På de vackra tallrikarna ligger moderna – strykfria – linneservetter samt personliga, hemgjorda placeringskort. Mellan de stora mässingskandelabrarna står diverse loppisfynd i glas, bland annat gamla samarinflaskor och konserveringsburkar, med gröna växter i.
Blandat med det vackra på bordet ligger lustiga små hattar vid varje tallrik. Perfekta små extra stämningshöjare.
– Vi brukar hitta på nåt nytt varje gång vi har fest. Ett år hade vi peruker, andra gånger örhängen respektive lösmustascher.
– Fast, säger Håkan och ser på maken, det gjorde inte ett dugg om det bara var vi två något år heller. Hattarna behövde vi inte, men festdukningen och trerättersmenyn, den kör vi oavsett.
Här intill hittar du parets bästa tips för en lyckad nyårsafton.