Varje tisdag kväll samlas ett 30-tal musiker från världens alla hörn på Amazon i Flen för att lira skjortan av varandra. Nyligen firades ettårig födelsedag med gratiskonsert, men trots att Världsorkestern är bara barnet har ryktet om dess existens redan nått vida omkring.

Förra veckan hade orkestern bjudits in som öppningsakt till "Open up", ett tvådagarsforum på temat innanförskap i Örebro, på Stockholms stadsteater har musikanterna redan spelat, liksom på ett antal scener runt om i Sörmland. Men framförallt har Flen Världsorkester spelat i - Flen.

För det är orten i Sörmlands mittpunkt som är själva hjärtat i Världsorkestern. Nomineringen till kulturpriset omfattar hela Flen Världsorkester, men utan initiativtagaren Lutte Bergs idé om Flen som en kosmopolitisk och musikalisk guldgruva hade Amazon inte sjudit av världsmusik om tisdagskvällarna. Hans utgångspunkt var att Flen, som rymmer flyktingar från hela världen, måste ruva på en stor reserv av musikaliskt folk. Det gällde bara att leta rätt på dem. Lutte Berg hittade sina första musikanter med regelrätt fotarbete på gräsrotsnivå. Han gav sig helt enkelt ut och knackade dörr - och det dröjde inte länge förrän han hittat tillräckligt många intresserade för att dra i gång.

Att komma tomhänt och försöka bygga upp ett nytt liv har Lutte Berg egen handfast erfarenhet av. För fyra år sedan bröt han upp från Italiens allt hårdare kulturklimat och flyttade tillsammans med fru och fem katter till sin barndoms sommarstuga i Flen. Trots mer än 25 år som etablerad musiker i Italien blev det allt svårare att försörja sig.

– 20 år med Berlusconi har satt sina tydliga spår. Det är en paradox att en stor del av de turister som besöker Italien kommer för kulturens skull - samtidigt som kulturarbetarna knappt klarar livhanken.

Nu kallar han mormor och morfars Malmköping för hemma och arbetar med musik i Flens kulturskola. Men den första tiden i Sverige var tuff:

– Det var försörjningsstöd som gällde, så jag vet en del om hur det är att leva på marginalen.

Just nu dokumenteras Flen Världsorkester av en av Flens många asylsökande, en professionell filmare som tidigare arbetat som TV-chef i hemlandet Syrien.

– Han gör en dokumentär om oss och på sikt hoppas vi att den ska hjälpa till att bygga vårt nästa steg, ett mångkulturellt centrum med musik, film och dans i fokus.

För framåt hoppas Lutte Berg att Amazon ska kunna förvandlas till ett riktigt kulturhus där det händer något varje dag.

– Så många här i Flen mår dåligt av den långa väntan en asylprocess innebär. Allt skulle bli så mycket lättare om det fanns något som lyste upp i tillvaron.