Nio föreställningar står på schemat under januari och februari. Ute i Blacksta föreningsgård på torsdagen sitter skådespelarna och sminkar sig. Runt omkring dem ligger rekvisita, smink, peruker och lokalt sydda klädslar i tidigt 1900-tals mode. De gör sig redo för slutrepetitionen.

Kung Blackes gycklare, vars namn kommer från fornminneshögen Kung Blacke, är en teaterförening med anor från 1986, då de började visa revy ute i Vadsbro. Två av de som varit med från början är Krister Karlsson och Maria Jonsson.

– Det har blivit svårare att lära sig manus med åren, man får liksom banka in det numera, skrattar Krister Karlsson.

Artikelbild

Gänget bakom årets produktion av Charleys tant på föreningsgården i Vadsbro.

– Men det är ju så himla roligt. Det som lockar är att få höra skratten och få roa publiken, säger Maria Jonsson.

Årets föreställning "Charleys tant" utspelar sig tidigt 1900-tal. Charley, som spelas av Micke Andersson, vill tillsammans med sin vän Jack (spelad av Ola Köhler), umgås privat med två unga kvinnor. För att göra detta behöver de ett förkläde, något som de löser genom att be en Lord Babberly att klä ut sig till tant. Men flickornas far blir förälskad i den utklädda mannen, något som ställer till det när den verkliga Charleys tant dyker upp.

Repetitionerna börjar Kung Blackes gycklare med redan i augusti.

– Efter att vi kört föreställningarna brukar vi pusta ut en vecka, sen börjar vi planera inför nästa års föreställning, säger Krister Karlsson.

Artikelbild

Mats Frankenberg spelar Lord Babberly, som klär ut sig till Charleys tant.

Föreställningen innehåller flera förväxlingar, liksom en fars bör göra, och Maria Jonsson ser tillsammans med sina kollegor framemot lördagens premiär.

– Det är alltid lite nervöst inför den första föreställningen. Men förhoppningen är att det blir fullt i publiken och att den lockar till många skratt, säger Maria Jonsson som står för regin av föreställningen.

Artikelbild

Ingrid Åberg i rollen som Ela Delahay och Christina Magnusson som Donna Lucia d'Alvadorez.

Under de tre första föreställningarna kommer det bjudas på supé och mellan den uppåt 2,5 timme långa föreställning bjuds det på en meny baserad på föreställningens tidsepok.

– Det är så roligt att vi får se publik komma från alla möjliga orter omkring oss för att få se föreställningen. Det är ett jättejobb, men det ger så mycket, säger hon.

Artikelbild

Christina Magnusson med Micke Andersson repeterar tillsammans manus inför slutrepetitionen.

Charleys tant är en brittisk fars vars original är skrivet av Brandon Thomas. Premiären för farsen skedde redan år 1882 på Bury St. Edmunds i Suffolk, England.