– Vi kör för 42:a året i rad. För min del är det 40 år. Jag började 1978 och då var jag med och ritade upp planen. Då hade vi bara två rader och nu kritar vi upp hela området, så det går framåt, säger Henrik Szymanski och skrattar.

Årets Malma marken ser ut att få ungefär lika många knallar som i fjol, säger han.

– Det blir förhoppningsvis mellan 275 och 300 knallar. Vi har runt 150 trogna kunder som beställer samma platser varje år, så kommer det en del nya också, även om utbudet ju är det traditionella.

Artikelbild

| 2017 års idolvinnare Chris Kläfford är söndagens dragplåster.

De första knallarna beräknas bygga sina stånd redan på torsdagskvällen, så då måste årets stora utmaning vara löst, konstaterar Henrik Szymanski.

– Det är snustorrt där uppe på heden och det är saltförbud på grund av vattentäkten. Det kan bli ett stort problem, men vi försöker lösa det på något sätt. Vi hoppas kommunen kan hjälpa oss att vattna. Om nån har nån annan bra idé är de självklart välkomna att höra av sig.

Dammbindande idéer ser ut att behövas. Enligt vädertjänsten klart.se får Malmköping 27–33 grader den följande veckan, utan nederbörd.

Malmamarkens program är som vanligt familjevänligt.

Artikelbild

| Cecilia Ustav och tygschimpansen Totte slog igenom när buktalarduon vann Talang 2007.

På fredagseftermiddagen öppnar tivolit och marknaden, så blir det Sörmlandsfinal i musiktävlingen P4 Nästa, för nyskriven och nyinspelad musik. På kvällen kliver duon Syd & Susie, från 80-talsstorheterna Gyllene tider respektive Lili & Susie, upp på scenen. Räkna med musiknostalgi.

På lördagen väntar ekumenisk gudstjänst och ett barnvänligt framträdande av buktalarduon Zillah & Totte, som slog igenom med vinst i Talang 2007 och sedan dess turnerat runtom i Sverige och synts i olika tv-program.

Artikelbild

| Micke Syd Andersson var trumslagare i Gyllene Tider och bjuder ofta på musiknostalgi i olika samarbeten.

Ingen kvällsartist på lördagen, alltså?

– Nej. Det är inte billigt att ta in artister och just på lördagen brukar det komma en hel del folk ändå, säger Henrik Szymanski.

Artikelbild

| Sångaren och låtskrivaren Susie Päivärinta inledde sin karriär på 80-talet med systern Lili Päivärinta i popduon Lili & Susie.

På Malmamarkens sista dag, söndagen, blir det eftermiddagskonsert med Chris Kläfford, Idolvinnare 2017.