Här är avataren "Judy" – ska bli lärarassistent

En AI-avatar som lärarassistent har för första gången testats på en lektion på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen.
Tidningen fanns på plats när avataren, lite trevande, provkördes för allra första gången.
– Oj, det var lite konstigt, säger Ronak Jamshidi, 16, som var en av eleverna som var med under lektionen.

"Det var lite konstigt men jag vet att den kommer utvecklas mer framöver", säger Ronak Jamshidi som tillsammans med klasskompisan Amanuel Kahsay, fick testa att prata med AI-avataren.

"Det var lite konstigt men jag vet att den kommer utvecklas mer framöver", säger Ronak Jamshidi som tillsammans med klasskompisan Amanuel Kahsay, fick testa att prata med AI-avataren.

Foto: Johan Kindmark

Flen2025-03-19 16:39

Tidningen har tidigare berättat om hur Flen och Prins Wilhelmgymnasiet vill ligga i framkant när det gäller AI.

I höstas var vi med och besökte en heldag när lärarna utbildades i hur lärarna själva, och deras elever, kunde använda verktyget. 

I veckan var det så dags för elever på skolan att få prova på att få stöd av en AI-avatar under en lektion. En idrottslektion hade byts ut mot samhällskunskap. Tanken var att eleverna, tillsammans med AI-lärarassistenten Judy, skulle prata om human rights, alltså mänskliga rättigheter.

undefined
AI-avataren Judy testkördes för första gången som lärarassistent under en lektion för gymnasieelever på Stenhammarskolan i Flen.

Testet gick ... lite sådär.

Ronak Jamshidi och Amanuel Kahsay är två av eleverna som var med under lektionen.

– Det var lite konstigt, det var lite svårt att fråga henne saker, säger Ronak Jamshidi.

Amanuel Kahsay fyller i:

– Mitt uttal på engelska är kanske inte det bästa, och då förstod hon inte riktigt vad jag sa, säger han.

Att assistenten bara pratade engelska försvårade saken för eleverna. Det var heller inte enkelt att ställa frågor till avataren, då eleverna pratade i en mikrofon och det var lite svårt att förstå. Ämnet, human rights, var även det lite svårt att få grepp om och avataren gav ofta långa och lite invecklade svar upplästa i ett väldigt snabbt tempo.

Dock är både Amanuel och Ronak försiktigt positiva till en AI-avatar som lärarassistent lite längre fram.

undefined
"Det var lite konstigt men jag vet att den kommer utvecklas mer framöver", säger Ronak Jamshidi som tillsammans med klasskompisan Amanuel Kahsay, fick testa att prata med AI-avataren.

– AI kan vara en bra fördel och jag vet att den kommer utvecklas mer framöver, och då kommer jag nog kunna ha förtroende för den. Men i dag var det lite svårt, säger Ronak Jamshidi.

Det är Modda Sörmland och Flens kommun, som tillsammans med forskningsprogrammet WASP, har tagit ett initiativ kring hur AI-avatarer kan användas i skolan som en lärarassistent. Syftet är att öka ungas förståelse kring artificiell intelligens, och samtidigt utforska vilken roll AI-avatarer kan komma att ha i klassrummet framöver som stöd för såväl lärare som enskilda elever.

En som var med och iakttog lektionen var Emelie Fågelstedt. Hon jobbar på Modda Sörmland, ett digifysiskt science center som förvaltas av Region Sörmland.

undefined
Det var elever från Prins Wilhelmgymnasiet i Flen som fick agera försökskaniner när AI-avataren Judy skulle testköras som lärarassistent för allra första gången.
undefined
Lärare Benjamin Lüning ställer frågor till AI-avataren och lärarassistenten Judy.
undefined
Det var inte bara elever som var närvarande när avataren inom artificiell intelligens testkördes för första gången, till höger syns även finbesök från förvaltningen.

– Jag tycker det är spännande att se. Det här är första gången vi testar den här avataren live i ett klassrum med elever. Det blir väldigt tydligt när det kommer till interaktionerna att det inte blir en helt naturlig konversation. Men när det väl fungerar tycker ju eleverna att det är ganska kul. Men det blir också en frustration givetvis, när avataren inte förstår vad eleverna säger och svarar på något annat.

Gick det som du hade hoppats på?

– Både och. Men det blir ju väldigt tydlig att ifall det här ska få den effekten man vill, så behöver den kunna prata svenska.

Benjamin Lüning jobbar som utvecklingslärare inom AI och digitala miljöer på Stenhammarskolan och var den som höll i lektionen.

– När man sitter i små grupprum så kommer det här gå bättre. Sen blir dom väldigt blyga med engelskan, när man försöker och försöker och sen blir det fel. Men nu efter lektionen står de ju och grillar avataren med frågor om Trump och allt möjligt. Så ett intresse finns ju helt klart, det känns jättekul. Men just nu är det mer som att dom ser det som en rolig grej, än att avataren faktiskt kan hjälpa dom, säger han.

undefined
Benjamin Lüning, som är utvecklingslärare på Stenhammar/ Prins Wilhelmgymnasiet och Emelie Fågelstedt på Modda Sörmland var ändå försiktigt positiva efter testkörningen av den nya AI-avataren som lärarassistent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!