En rektor på en skola i Flens kommun har polisanmälts för tjänstefel och även anmälts till Skolinspektionen. Upprinnelsen till anmälningarna är oroligheter i en av skolans klasser. Tidningen har tagit del av polisanmälningar, anmälningen till Skolinspektionen och pratat med två elever som nu har valt att söka sig till nya skolor, samt deras föräldrar.
Det var under våren förra året som oroligheterna tog sin början. En elev ska då ha fattat tycke för en annan elev och trots att intresset inte var ömsesidigt fortsatte uppvaktningen i ett halvårs tid både i skolan och på fritiden. Den uppvaktade eleven fick bland annat ta emot tusentals meddelanden på telefon och Facebook.
Situationen ska ha förvärrats när den uppvaktade eleven började umgås privat med en annan elev i klassen. Det mynnade ut i att eleven som skickade meddelandena ska ha hotat att bränna ner biografen paret befann sig på samt, vid ett annat tillfälle inför vittne, ha sagt att han vill skjuta eleven som börjat umgås med eleven han uppvaktat. Situationen ska ha skapat oro och osämja i klassen där psykologhjälp kallades in. Skolan valde att stänga av eleven som har polisanmälts för såväl hoten som för ofredande.
Förundersökningen kring mordhotet som skedde inför vittnen, har polisen lagt ner. Vilket har föranlett att den hotade elevens föräldrar har överklagat till åklagarmyndigheten. Den anmälde eleven fick i onsdags åter börja i klassen trots att de hotade eleverna samt deras föräldrar vädjat om att eleven skulle placeras i en annan klass. Beslutet innebär att fem elever i klassen nu studerar på egen hand och har bett om att få byta skola.
– Vi känner att vi inte har skolans stöd, vi kan inte ens överklaga beslutet. Vi väljer därför att ta våra barn ur skolan av rädsla och oro, säger en förälder till en av de hotade eleverna.
Samma förälder har valt att anmäla skolans rektor för tjänstefel till såväl polisen som Skolinspektionen. De menar att de inte fick reda på vad som hände i klassen och att skolan inte har tagit problemet på allvar. De hotade eleverna har enligt anmälan till Skolinspektionen varit under hård psykisk press och har hamnat efter i skolarbetet. Föräldrarna till de hotade eleverna menar att skolan varken har gett deras barn eller den anmälde eleven tillräckligt med stöd.
– Det här är ingen häxjakt, eleven mår dåligt och måste få professionell hjälp. Men skolan har slutit sig och bestämt sig för att lösa det genom att tysta ut det, säger föräldern.
Lena Furén är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Flen. Hon varken kan eller vill uttala sig om specifika fall och menar att kommunen inte har någon fast policy när det gäller hot och våld i skolan.
– Varje ärende är unikt, vi har inget generellt arbetssätt. Det handlar om att skapa trygghet och arbetsro i skolan och vi har skyldigheter och rättigheter utefter skollagen, säger hon.
Kommunen kan välja att tillfälligt omplacera elever till andra klasser eller skolor. Varför så inte skedde i det här fallet vill inte Lena Furén uttala sig om. Hon betonar dock att skolan fortsätter jobba med en elev som har varit avstängd även efter att denne återkommer till klassen.
– Om skolan bedömer att eleven får komma tillbaka fortsätter arbetet med uppföljningar. Man släpper det aldrig, säger Lena Furén.
Föräldrarna till de hotade eleverna anser att varken skolan eller kommunen har lyssnat på dem och känner sig överkörda. Lena Furén menar dock att det inte finns någon möjlighet att överklaga det faktum att den avstängde eleven välkomnades tillbaka till klassen då det inte rör sig om något beslut. En avstängning eller omplacering kan dock överklagas.
– Vi har i grunden ett ansvar att låta eleven vara i skolan, att låta eleven återgå är inget beslut. Det är insatserna som är beslut, säger Lena Furén.
Kunde skolan ha informerat föräldrarna till eleverna i klassen om läget tidigare?
– Jag kan inte uttala mig i den frågan.
Tycker du att skolan har gett tillräckligt med stöd till de inblandade i det här ärendet?
– Nu är vi nere på detaljnivå igen så jag kan inte uttala mig.
Hur ser du på att föräldrar har anmält rektorn till Skolinspektionen och polisen för tjänstefel?
– Det är en rättighet för vårdnadshavare att anmäla till Skolinspektionen, det är en del av vår vardag att bli bedömda. Nu får utredningen påvisa om vi har agerat rätt eller fel.
Tidningen sökte utan framgång den anmälda rektorn för en kommentar.