Totte Arvidsson är beredskapssamordnare i Flens kommun sedan augusti i år. Hans arbetsuppgifter består bland annat av att sprida kunskap, förbereda och skapa förutsättningar vid extraordinära händelser i kommunen. Både för de som jobbar för Flens kommun och övriga kommuninvånare.
– Det handlar om kunskaper om vad man ska göra såväl innan, under som efter extraordinära händelser, säger Totte Arvidsson.
I kommunen måste det finnas en beredskap inför alla tänkbara och otänkbara olyckor och katastrofer. Det kan handla om svåra trafikolyckor, långa elavbrott, översvämningar eller väpnat rån som drabbade Handelsbanken i Flen i maj 2011.
– Vad som är en extraordinär händelse kan vara lite svårdefinierat, det är någonting utöver det vanliga som påverkar många människor. Vid rånet satte vi in gruppen för psykiskt och socialt omhändertagande som stöttade människor som var med om rånet, säger Totte Arvidsson.
Så vitt Totte Arvidsson vet har Flens kommun varit förskonade från riktigt stora katastrofer där krisledningsnämnden och krisledningsstaben har tvingats sammankallas. När det gäller större olyckor som skulle kunna drabba Flens kommun är översvämningar någonting som kommunen tittar lite extra på, enligt Totte Arvidsson.
– Både forskning och det som händer runt omkring oss visar på det. Den senaste tiden har flera översvämningar drabbat Sverige och under hösten gjordes det översvämnings- och skyfallskarteringar för att se vilka områden som mest troligt kan bli drabbade i kommunen, säger han.
Arbetet med krisberedskap pågår hela tiden genom kurser, workshops, utbildningar samt risk- och sårbarhetsanalyser inom kommunen på olika nivåer. Två gånger per mandatperiod genomförs övningar med fokus på extraordinära händelser, så som översvämningar, elbortfall eller smitta i vatten.
Flens kommuns beredskapsplan ses över varje år för att ständigt ska vara uppdaterad. Till våren ska Totte Arvidsson se över den igen. I Flens kommun finns en krisledningsstab med tjänstemän, och en krisnämnd med politiker som kan ta över om en kris skulle inträffa.
Ett av kommunens uppdrag under en krissituation är att se till att medborgarna får tillgång till information.
– Det handlar mycket om att samordna informationen och förmedla en samlad lägesbild. Till exempel om vad som har hänt och vilka åtgärder som har vidtagits.
Men det är inte bara kommunen som måste förbereda sig. Privatpersoner har också ett ansvar.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) slår fast att alla måste vara beredda att klara sig själva i 72 timmar utan assistans från någon annan.
Det betyder att alla måste ha ett litet förråd med mat och vatten, varma filtar och kanske batterier till radion.
– Man har också ett ansvar för att vara informationssökande om vad som har hänt. Håller man sig uppdaterad minimerar man riskerna, säger Totte Arvidsson.
Han menar att det finns all anledning att läsa på innan en kris sker.
– Bästa sättet att förbereda sig är att vara påläst innan någonting händer. Man kan gärna gå en kurs med Frilvilliga Resursgruppen, FRG, som har kurser för både vuxna och barn. Se även över vad du har hemma, om du kan klara dig i 72 timmar.
Hur förberedd man är beror, tror Totte Arvidsson, mycket på vad man har för erfarenheter sedan tidigare.
– När det gäller kriser överhuvudtaget är det mycket beroende på vad man har varit med om tidigare som avgör hur förberedd man är.