Bredbandsfrågan vållade lång debatt

Satsningen på bredband har varit på tal i Flens kommun under en lång tid. När frågan kom upp på torsdagens kommunfullmäktige blev debatten lång.

Flen2014-11-27 21:00

Att Flens kommun är i behov av utökat bredband har de flesta partier varit överrens om under lång tid och frågan har varit aktuell länge. I maj i år beslutade kommunfullmäktige att Flens kommun ska bygga ut bredbandet i kommunen i egen regi.

Sedan dess har ett förslag till projektdirektiv för utbyggnad av bredband i kommunen tagits fram. Ett projektdirektiv som bland annat innehåller förslag till projektorganisation, uppdragsbeskrivning, syfte, projektmål, tidplan, resursbehov och finansiering samt en bedömning av riskerna i projektet. I går skulle kommunfullmäktige säga sitt om förslaget.

Sju av partierna stod bakom direktivet, men Sverigedemokraterna gjorde tydligt att de är skeptiska till bredbandssatsningen. Per Grönlund (SD) tog ordet och beskrev oron för att Flens kommun gör en stor ekonomisk satsning på någonting som riskerar att hinna vara föråldrat innan det är klart och han menar att det vore bättre att satsa på trådlöst internet.

– Teknik kostar pengar och vi anser att de pengarna inte finns i Flens kommun, säger Per Grönlund som även ifrågasatte hur satsningen ska marknadsföras och hur stort intresset egentligen är.

Per Grönlunds partikollega Jonas Lundberg tog sedan ordet.

– Folk behöver internet, inte bredband. Internet kan man få på så många sätt och inom några år har vi 5G och då kan vi uppnå målet. Bredband är en onödig investering när kommunen redan går back, säger Jonas Lundberg.

Flera partier replikerade på Sverigedemokraternas kritik mot bredbandssatsningen. Jan-Erik Larsson (S) menar att bredband är en del av kommunens infrastruktur och att det är en förutsättning för att kommunen ska bli attraktiv för boende och företag.

– Vi har omdisponerat tidigare avsatta medel som inte har använts och prioriterat om för att använda dessa till att bygga ut bredband. Det handlar inte om nya investeringspengar, säger Jan-Erik Larsson.

Satsningen beräknas kosta den enskilda kommuninvånaren 15 000 - 25 000 kronor om man vill koppla sig till det nya fiberbredbandet. Beroende på hur många som väljer att ansluta sig.

– Vi ska inte nöja oss med att landsbygden är utelämnad till trådlöst internet. Fiber gör att vi inte låser fast oss i en teknik som är föråldrad om några år. Fiber är en teknik som gör att vi kan möta framtiden. Många fiberföreningar kommer bli besvikna om vi inte tar beslut om bredband i dag. Flen kan inte vara en enklav mitt i Sverige och EU som inte hänger med i en teknikutveckling som kommer, säger Roger Tiefensee (C) som beskyllde Sverigedemokraterna för att vara kvar i det förflutna.

Enligt Centerpartiets Jenny Hammarlund har 443 personer anmält intresse för fiberbredband bara i Sparreholm. Katarina Lagerstedt (M) gav också sitt stöd till satsningen.

– Vi har pratat för länge om bredband eller inte. Nu är det dags att vi tar beslutet att satsa och följa med i utvecklingen. Varför behandla en cancersjuk patient i dag när det kanske kommer ny medicin i morgon, avslutade hon syrligt adresserat till Sverigedemokraterna som vill skjuta upp beslutet och undersöka alternativen ytterligare.

Frågan gick till votering där projektdirektivet antogs med rösterna 35 mot sex. Två ledamöter avstod från att rösta och två ledamöter var frånvarande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om