Mona Stenberg har alltid varit barnslig förtjust i tomtar, som hon själv uttrycker det. När hon träffade sin blivande make Lars-Göran Stenberg så fann hon en själsfrände som delade intresset för den luvbeklädde julfiguren. Det blev starten på ett intensivt samlande och i dag, drygt 50 år efter samlandets start, har paret över 800 tomtar i sitt hem.
– I år skulle vi inte köpa några fler, men jag gick likt förbannat ut och köpte tre till. Jag ska egentligen inte gå ut så här års och titta i butiksfönstren, jag blir alldeles sjuk, säger Mona Stenberg med ett leende.
Paret har tomtar från Sveriges alla hörn och även från utlandet, bland annat ifrån Finland, Danmark, Tyskland, England och Israel. Tomtar som de har kommit över på sina utlandssemestrar. I samlingen finns tomtar designade av bland andra Rolf Lidberg och Flenskonstnären Erik Persson. Alla hyllor är fyllda, extrahyllor är utplacerade där tomtar står uppradade som inför ett skolfoto och här och var hänger en tomte i en gunga från taket. I alla rum har tomtarna tagit plats, så även på balkongen.
– Men den största tomten har vi sålt. En halvmeter hög porslinstomte, säger Lars-Göran Stenberg.
Det tar två dagar för Mona och Lars-Göran Stenberg att plocka fram alla tomtar. Vanligtvis sker det vid Lucia men i år kom de fram redan till första advent. Två veckor efter knut tar de plats i lådorna igen. Trots att tomtesamlandet är deras passion menar de att det någon gång måste få ett slut.
– Snart måste vi lägga av, vi får inte plats med fler. När vi tar bort tomtarna tänker vi varje gång: "Herregud vilken stor lägenhet vi har", säger Mona Stenberg.
Intresset för tomtar sträcker sig längre än till samlandet. Paret har varit i tomtelandet i Dalarna och Mona Stenberg var tomte för släkt och vänner i 30 års tid, innan orken satte stopp. På frågan om de själva tror på tomten kommer svaret blixtrande snabbt ifrån Mona Stenberg.
– Det var en dum fråga, det är klart att tomten finns, säger hon bestämt.