Debatten om ombyggnadskostnad och hyresnivåer har varit lång, väntan på att den över ett sekel gamla byggnaden åter ska tas i bruk har varit ännu längre. I morgon klipps bandet när järnvägshotellets nya era inleds.
— Byggarna har gjort ett väldigt bra arbete, det är ett speciellt bygge. Det är inte varje dag man gör sådana här ombyggnationer, säger Jan-Åke Henriksson, vd för Flens Kommunfastigheter AB.
Såväl insida som utsida på det forna hotellet har åtgärdats rejält. Stora delar av taket är bytt och Sörmlands museum har bidragit med både ekonomiskt stöd och expertis för att bevara hotellet ursprungliga utseende. När det gäller kungasalen på nedre plan har Sörmlands museum bidragit med 40 000 kronor för att återställa takmålningen och takrosetten i ursprungligt skick.
— Den största utmaningen har varit att hantera alla överraskningar. Huset var verkligen nedgånget och det fanns en viss oro över vad som dolde sig bakom alla gamla paneler, säger Jan-Åke Henriksson.
Järnvägshotellet består av tre våningar varav de två översta kommer hyras av folktandvården. Klinikchefen Anna Ek ser flytten från Orrögatan som ett stort lyft.
— Vi flyttade in i de lokalerna 1969 och det har inte gjorts några större renoveringar sedan dess. Det var dags för ny utrustning och inredning. Det är fantastiskt att nu ha en sådan här klinik.
Kliniken består av elva behandlingsrum och totalt runt 700 kvadratmeter. Förutom att folktandvården får en ny klinik är läget idealiskt för verksamheten.
— Det är viktigt för patienterna att vi ligger på en central plats nära till kommunikationer. Dessutom pendlar fem av de sju tandläkarna som jobbar hos oss, säger Anna Ek.
Även om Flens fastighetsbolag hittar fler hyresgäster kommer kommunen gå med närmare 100 000 kronor i driftunderskott årligen på järnvägshotellet. Inräknat bidrag av länsstyrelsen. Det menade Flens kommuns dåvarande planingenjör Hans-Erik Eriksson strax innan bygget drog igång. En kalkyl Jan-Åke Henriksson inte håller med om.
— Vi finansierar ombyggnationen med hyran vi får in och det här kommer verkligen inte bli någon förlustaffär. Över tid kommer det gå runt, det är jag övertygad om. Vi blir inte rika, men det handlar om att rädda kulturvärdet.
Att folktandvården kliver in som hyresgäster var en förutsättning för att ombyggnationen överhuvudtaget kunde bli av menar Jan-Åke Henriksson.
— Jag hade haft en större oro utan en säker hyresgäst. Det var väldigt lyckat att vi fick hit folktandvården. Utan dem hade vi inte haft råd, då hade vi tvingast riva.
Det pågår diskussioner om vilka som skulle kunna tänkas hyra de lokaler som finns på nedre plan. Jan-Åke Henriksson anser att det centrala läget skulle passa perfekt för turistbyrån.
En del av nedervåningen kommer dock inte hyras ut utan användas som en bokningsbar möteslokal för såväl kommunen som dess invånare. Tanken är att kungasalen ska inredas som ett mindre bibliotek med hjälp av en donation från Prins Wilhelm.
— Jag ser det som den bästa platsen för kommunen att ha presentationer och utställningar och vi vill att det ska vara så tillgängligt som möjligt för kommunens invånare, säger Jan-Åke Henriksson.