Per Swärd har ingen uppfattning om modellen som används i Dunkers skola men konstaterar att man inom den kommunala sfären inte har samma flexibilitet.
– Vi är bundna av avtal och kan inte handla av vem som helst, 360 graders valfrihet har vi inte. Men vi ser till att ändra i matsedeln när vi har möjlighet att till exempel ta emot ett antal pallar av en vara med kort hållbarhet eller som leverantören har ett överskott av.
När det gäller svinn ser Per Swärd tydligt hur det ökar ju större skolorna är och tror att det till stor del beror på att översikten över eleverna är bättre på mindre skolor. Precis som Flens politiker vurmar Per Swärd för tillagningskök likt det på Dunkers skola. Han anser dock inte att politikerna ser på frågan med samma ögon som han själv.
– Det satsas alldeles för lite på mat i Flens kommun. Jag tror inte politikerna har insett betydelsen av bra mat i såväl början som slutet av livet. Med bra mat kan man nå andra värden och höja prestationsnivån i skolan, det är anmärkningsvärt att det inte satsas mer på maten.
Per Swärd är medveten om kommunens trängda ekonomiska läge men menar att en betydande ekonomisk satsning är ett absolut krav om målet på 30 procent ekologisk kost år 2016 samt fler tillagningskök ska bli verklighet. I dag är många av de kommunala köken i behov av upprustning.
– Jag har inte fått några pengar för att kunna uppfylla målen och vi kan inte spara mer nu. Behovet av att servera bra mat och föra traditionerna vidare har ökat då polariseringen blir allt tydligare i Sverige. Det är en demokrati- och rättighetsfråga. Jag hoppas kommunen tar rätt beslut och jag ser fram emot den dag de tar fram en matpolicy.