Många höjde nog på ögonbrynen när Vänsterpartiet i Flen presenterade sin lista inför valet 2014. I topp återfanns Felicia Rydstedt, en 24-årig egen företagare utan tidigare politisk erfarenhet.
– Jag fick frågan inför valet när jag precis hade dragit igång mitt företag och det kändes som en bra grej att göra vid sidan om, säger Felicia Rydstedt.
Hennes målmedvetenhet är väl dokumenterad, det vittnar bland annat ett flertal VM-medaljer i armbrytning om. Likaså modet att pröva nytt, det är fjolårets tredjeplats i Sveriges starkaste kvinna ett bevis på. Så när Vänsterpartiet utsåg Felicia Rydstedt till sitt nya affischnamn kunde hon inte motstå utmaningen.
– Det är fantastiskt vilket stöd jag fick och att de vågade satsa på mig. De satte ingen press på mig, det var mer att jag satte press på mig själv. Gör jag någonting vill jag göra det helhjärtat.
Efter valet tog Felicia Rydstedt plats i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och personalutskottet för Vänsterpartiet. Strax dessförinnan hade hennes arbetssituation förändrats, hon hade fått tag på en lokal till sitt företag med en påtagligt ökad arbetsbörda som följd.
– Helt plötsligt kunde vi utveckla vår verksamhet inomhus vilket innebar mer jobb. Men min ambition var trots det att stå kvar på Vänsterpartiets lista.
Felicia Rydstedt fick läsa på för att sätta sig in i både den politiska processen och de aktuella frågorna. Som resultatinriktad tävlingsmänniska blev hon ofta frustrerad av den långsamma politiska beslutsgången. Hon ville att saker och ting skulle hända.
– Jag hade ingen aning om att det var en så långdragen och krånglig process.
Månaderna gick och Felicia Rydstedt kombinerade uppdraget som fritidspolitiker med att driva det nystartade företaget och vara mamma till två små barn. Hon blev mer och mer insatt i det kommunpolitiska spelet, men började samtidigt märka att någonting inte stod rätt till.
– Jag mådde sämre och sämre, fick ont huvudet och började tappa minnet. Jag hade alla tecken på utmattningssymptom.
Hon stod inför ett val och beslutet var till slut självklart.
– Jag var tvungen att välja bort någonting om jag inte skulle hamna i sämst tänkbara skick. Jag ville kunna jobba och fungera som en bra mamma, så valet var enkelt.
I juni lämnade hon alla sina politiska uppdrag, tog semester som hon sedan kombinerade med föräldraledighet. I dag mår Felicia Rydstedt bättre och har dragit en lärdom.
– Jag är fortfarande extremt trött ibland och har bättre och sämre dagar. Men jag jobbar och försöker att inte ta på mig för mycket utan att istället göra klart det jag redan har tagit på mig. Det gäller att hitta nya vägar.
Var det tuffare än vad du hade trott att vara fritidspolitiker?
– Det var ungefär lika mycket jobb som väntat, men det tog mer energi än vad jag hade förväntat mig. Dessutom var det inte ekonomiskt hållbart, arvodet var för lågt sett till tiden jag lade ner.
Felicia Rydstedt ångrar inte de sex månaderna som fritidspolitiker. Hon tycker att det politiska arbetet är kul och känner att hon lärde sig mycket och knöt många kontakter. Hon stänger inte dörren för en comeback i framtiden.
– Det blir inte till nästa val, men i framtiden när mina barn har blivit äldre är det inte omöjligt. Om inte alla har tappat förtroendet för mig.
Tror du att ditt avhopp kan fungera som ett avskräckande exempel för andra unga som funderar på att ge sig in i politiken?
– Det hoppas jag inte. Har man tid och utrymme, inte små barn, hus, eget företag och engagemang i flera idrottsföreningar som jag, så kan det vara väldigt givande och man lär känna många människor.
Vad tror du är nyckeln för att locka fler unga till politiken?
– Att man lyssnar och respekterar unga och vågar ge dem plats. Ha inte för höga krav, uppmuntra och ta unga på allvar. Jag känner verkligen att jag fick det stödet.