"Det vore kul om det kom in fler unga i andra partier"

Jonas Lundberg är 20 år och tar studenten i sommar. Emma Dahlin är 29 år och fyller jämt på nyårsafton nästa år. Duon är den stora anledningen till att Flens kommunfullmäktigeförsamling klarar sig undan en pensionärsmässig snittålder.

Foto:

Flen2016-03-12 06:00

Är du 57 år gammal är du som klippt och skuren för en plats i Flens fullmäktige. Det är nämligen snittåldern i det ytterst beslutande politiska organet i kommunen. Drygt tio år äldre än den genomsnittlige kommuninvånaren.

Jonas Lundberg har många år kvar innan han når upp till fullmäktiges snittålder. Med sina 20 år är han med bred marginal yngst i församlingen. Som 17 åring engagerade sig Jonas Lundberg för Sverigedemokraterna och för två år sedan fick han plats i fullmäktige för partiet.

– I början när allting var nytt var det lite förvirrande, jag visste inte var jag skulle sitta eller vad jag skulle göra. Det var lite mer invecklat än vad jag hade väntat mig. Men jag fick mycket hjälp, även av personer från andra partier, alla har varit vänliga, säger Jonas Lundberg.

Intresset för politik har funnits länge hos Jonas Lundberg som valde att engagera sig för SD för att han vill se en mer restriktiv invandringspolitik. Han brinner även för försvarsfrågor och, av naturliga anledningar, även skolfrågor.

– Ja, jag går ju i skolan själv, säger 20-åringen som går samhällsvetenskapliga programmet på Prins Wilhelmgymnasiet.

Efter två år i fullmäktige har Jonas Lundberg lärt sig turerna. Han tycker att byråkratin ibland kan göra processerna onödigt långa, men det vägs upp av känslan att få påverka.

– Det är kul att få insyn och få säga sitt. Jag får representera en stor del av folket, säger Jonas Lundberg.

Det faktum att han är yngst i fullmäktige tror han påverkar hur ledamöter i andra partier behandlar honom.

– De är lite mjukare mot mig, när det hettar till får jag inte lika mycket kängor. Jag tror att det handlar om att de inte vill skrämma bort de unga, säger Jonas Lundberg.

Han har blivit känd som "politikern" i skolan och inte sällan hamnar han i politiska diskussioner med andra elever. Att så få andra i hans ålder väljer att engagera sig politiskt tror Jonas Lundberg beror på att det finns en rädsla för att det är avancerat.

– Många tror att det är krångligt och tar mycket tid, de vet inte möjligheterna. Man behöver inte vara akademiker för att vara kommunpolitiker.

Vad krävs för att fler unga ska engagera sig?

– Alla partier måste tänka på att visa upp sig även när det inte är valtider, visa hur man kan påverka. Sociala medier bör användas för att rikta in sig mot yngre.

Känner du ett ansvar för att locka fler i din ålder till politiken?

– Det vore kul om det kom in fler unga i andra partier också, men jag känner mest ansvar för mitt eget parti.

Emma Dahlin började engagera sig för Moderaterna i Flen för tio år sedan då hon precis hade fyllt 18 år. Hon flyttade sedan till Gävle för att utbilda sig innan hon kom tillbaka till Flen 2010. För två år sedan tog Emma Dahlin för första gången plats i fullmäktige där hon är näst yngst efter Jonas Lundberg.

– Jag fick lite påtryckningar från olika håll när jag började och ett intresse växte fram. Nu är det mitt alldeles egna intresse och jag är glad att jag blev introducerad till politiken, annars hade jag nog aldrig hittat dit, säger Emma Dahlin.

Vad är det bästa med att vara kommunpolitiker?

– Jag tycker att det är häftigt att få vara med och påverka och se resultat. Men att lyssna in vad invånarna tycker är den största behållningen. Det är fantastiskt!

I dag är politiken Emma Dahlins stora fritidsintresse och hon pratar ofta politik med sin omgivning.

– I de nätverk jag finns försöker jag prata med unga och berätta vad det innebär att vara politiker. Jag känner mig lite som en ambassadör. Det är många som ställer frågor, men att få dem att ta steget fullt ut är svårare, säger Emma Dahlin.

Det gäller att informera mer bland unga om vad kommunpolitiken innebär, gärna i skolan, anser Emma Dahlin.

– Och så måste vi lyfta rollen som fritidspolitiker. Det innebär ett ansvar och man måste få veta att det är något att ha på sitt CV oavsett partibeteckning, det är en bra egenskap, säger Emma Dahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om