När den förra majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och A2000, la fram sin budget i september 2013 beräknades resultatet vid årsslutet 2014 bli ett överskott på blygsamma 662 000 kronor. När bokslutet nu presenteras visar det sig att överskottet är 4,5 miljoner större än väntat.
– Vi når rejäla plusresultat utan bidrag från staten eller extra pengar från försäkringssystemet. Det var ett bra år, säger en märkbart nöjd Jukka Taipale.
Bakom det oväntat stora överskottet döljer sig flera faktorer, menar Jukka Taipale. Han hyllar kommunens nämnder som efter år av stora minusresultat förra året stannade på knappt tre miljoner i underskott. Han ser en styrka i att nämnderna har lyckats med sitt arbete trots tuffa effektiviseringskrav. Det han dock vill framhålla mest som en stor bidragande faktor till det positiva resultatet är utvecklingen gällande försörjningsstöd i kommunen.
– I Flen går utvecklingen mot strömmen, trots hög arbetslöshet minskar försörjningsstödet, säger Jukka Taipale.
Nystartsjobb, praktikplatser och framförallt ett bra samarbete med arbetsförmedlingen i Flen är komponenter som tillsammans har bidragit till att försörjningsstödet har minskat.
– När jag pratar med mina kollegor i länets andra kommuner förstår jag att samarbetet med arbetsförmedlingen inte fungerar lika friktionsfritt där som i Flen. Socialförvaltningen från Katrineholm planerar ett studiebesök till Flen för att se hur vi arbetar, säger Jukka Taipale.
Under förra året investerade kommunen totalt 35,6 miljoner kronor i olika projekt, vilket innebär att 40 procent av investeringsbudgeten användes. Den största satsningen var ombyggnationen av Landsvägsgatan i Malmköping.
– 40 procent tror jag är lite för högt, det är en nivå som är typiskt för kommuner där invånarantalet växer kraftigt. Det gör det inte i Flen. Men vi borde inte ha så stora investeringar som den med Landsvägsgatan framöver, säger Jukka Taipale.
Det ekonomiska läget i Flen börjar se ljust ut enligt Jukka Taipale. Han lyfter fram satsningen på en bantad och effektiviserad förvaltning och politisk organisation, ett arbete som trädde i kraft den första januari i år, som ett viktigt politiskt beslut. Precis som beslutet att samla kommunens högstadieskolor i Flen.
– Vi börjar få ordning på ekonomin. Ett år säger inte allt, det vi är ute efter är att få ordning på ekonomin långsiktigt och kommunfullmäktige har redan tagit några beslut som underlättar, säger Jukka Taipale.
En av utmaningarna för Flen framöver är att göra samma översyn av strukturen och behoven i äldreomsorgen som kommunen har gjort med skolan. En genomlysning har redan börjat och prognosen säger att ett nytt särkilt boende bör stå klart 2022. Dessutom kan strukturen gällande äldreboende komma att ändras.
– Den ekonomiska realiteten säger att det är dyrare att driva små enheter än att driva stora, även om det även är andra aspekter som spelar in, säger Jukka Taipale.
Ett annat mörkt moln på kommunens himmel är individ- och familjeomsorgen som dras med ett stort underskott. Där ser Jukka Taipale att man måste göra samma resa som man har gjort för att minska försörjningsstödet.
– De flesta kommunerna i länet är i samma sits. Placeringen av barn, ungdomar och missbrukare ökar dramatiskt. Det gäller att samverka med olika kommunala förvaltningar och andra aktörer, säger han.
Kommunalrådet Jan-Erik Larsson (S) är glad över att budgeten som lades 2013 överträffades, men han är medveten om att det kan svänga snabbt och att stora utmaningar och investeringar väntar de närmaste fem åren.
– Nu gäller det att hantera pengarna för framtiden, håller vi i det här ska vi klara det. Vi har jättestora utmaningar med många som inte klarar skolgången och hög arbetslöshet. Men vi ska jobba målmedvetet, säger han.