I går genomfördes ett politiskt maratonlopp i Flen. Skådeplatsen var Skjortanhuset där kommunfullmäktiges ledamöter dryftade, debatterade och duellerade dagen lång. På bordet låg budgeten och den strategiska planen.
Sammanträdet inleddes med att alla partier fick fem minuter var i strålkastarljuset. Majoritetens representanter, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna, turades om att (av naturliga skäl) hylla den budget de tillsammans har snickrat ihop och talade sig även varma över samarbetet partierna emellan.
Av partierna som befinner sig i opposition i Flen var det Folkpartiet som var klart mest kritiska mot majoriteten. Berit Hyllbrant delade under dagen ut flera verbala snytingar i riktning mot det politiska styret. Hon höll i Folkpartiets anförande och sparade inte på krutet.
– Majoriteten presenterar en budget med framtidstro, med 26 miljoner i satsningar. Det låter bra, men har en del synpunkter. Första året lovar man, det andra året budgeterar man för utredningar och så får vi se vad som levereras det tredje året. Majoriteten satsar på utredande i stället för verkstad, säger Berit Hyllbrant (FP).
Hon tog upp de föreslagna utredningarna om LOV, och trångboddhet, samt planeringsprocessen för bostadsbyggande och beredningen om kultur och fritid som exempel på majoritetens förkärlek för utredande politik.
Bland andra Anna Jernemalm (KD) replikerade med att vad gäller planeringsprocessen för bostadsbyggande finns det steg som en kommun inte kan hoppa över, så som till exempel upphandlingar.
Annars tog den stundtals sömniga debatten fart var när Sverigedemokraternas Sven Bager klev upp i stolen. Först sågade han de nationella instegsjobben som han menar är diskriminerande mot etniska svenskar.
– Etnisk beskriver ju bakgrund, det har inget att göra med om man gör rätt för sig eller inte. Hur definierar du etniska svenskar?, undrade Lotta Finstorp (M).
– Sådana som är väl anpassade efter svenskt liv och skötsamhet, svarade Sven Bager.
Kort senare klev Sven Bager upp och påtalade att det är synnerligt viktigt att värna det svenska kulturarvet. Detta fick fart på församlingen. Flera invände mot yrkandet och ifrågasatte vad svenskt kulturarv egentligen är.
– De flesta i den här församlingen är mycket äldre än mig och har bott i Sverige mycket längre än mig och borde veta vad svenskt och icke svenskt är, säger Jonas Lundberg (SD).
En av de äldre i församlingen tog då till orda.
– Jag förstår inte det här tramset om svenskt kulturarv. Jag är så fruktansvärt gammal så jag tycker om jazz och blues och det är inte svenskt. Men om SD bara lyssnar på Snoddas och dansband så kan jag förstå deras inställning. Allt bra vi har kommer ursprungligen från en annan kultur, säger Thomas Norander (M).
Sven Bager fick även mothugg när han presenterade SD:s förlag på att kapa investeringsbudgeten med fem procent. Lotta Finstorp (M), Jan-Erik Larsson (S) och Roger Tiefensee (C) var alla frågande till vad i invetseringsbudgeten som SD vill ta bort.
– Ge oss i alla fall en hint, säger Roger Tiefensee.
Någon hint gavs dock inte.