För tio år sedan kom en stor forskningsstudie som visade att brandmän är överrepresenterade när det gäller vissa cancersjukdomar. Sambandet har varit känt under en längre tid, men det var först i samband med forskningsstudien som det stora arbetet med att ta tag i problemet inleddes.
Efter att de två största fackföreningarna inom räddningstjänsten i Sverige suttit ner med arbetsgivaren skapades projektet Friska brandmän. Sedan dess har brandmannen bakom projektet, Stefan Magnusson från Skellefteå, gjort över 300 föreläsningar i hela Europa. På onsdagskvällen var han på plats i Flen för att berätta om hur man som brandman bäst kan skydda sig.
– Det handlar mycket om beteendemönster, det är lätt att bli hemmablind och göra som man alltid har gjort. Till slut reagerar man inte längre. Att ändra en persons beteendemönster är något av det svåraste du kan ge dig in på, säger Stefan Magnusson.
Som brandman utsätter man sig för en rad olika gifter vid bränder och andra typer av utryckningar. Skellefteåmodellen, som Friska brandmäns bygger på, går ut på att skapa en giftfri miljö efter larm, på brandstationen, samt att minimera riskerna för att utsättas för risker under utryckningarna. Det handlar bland annat om att skapa rutiner för rengöring av material.
– Man vet aldrig vilka gifter man kommer utsättas för eftersom den ena branden aldrig är den andra lik. Tvättar man då inte utryckningskläderna mellan larmen kommer man långsamt kontaminera brandstationen. Den cirkeln måste brytas, säger Stefan Magnusson.
För tre år sedan fick Skellefteåmodellen ett arbetsmiljöpris av Europakommissionen och är i dag grundmall för alla Europas brandmän.
Johan Thorell är skyddsombud för räddningstjänsten i Flen och han anser att det är hög tid att börja tänka mer på riskerna som kommer med yrket.
– Vi har börjat jobba med de här frågorna, men vi är inte där ännu och vi har inte riktigt hängt med i den tekniska utvecklingen, säger Johan Thorell.
Som skyddsombud fick Johan Thorell möjlighet att närvara på en föreläsning med Stefan Magnusson redan för sex månader sedan och han menar att det blev en ögonöppnare för honom.
– Jag häpnade när jag lyssnade och undrade varför vi inte gjort så tidigare. Det är en intressant föreläsning som får en att vakna och börja tänka på vår arbetsmiljö, säger Johan Thorell.
Räddningschefen Kjell-Åke Källström ser också föreläsningen som ytterst viktig.
– Det är en total omläggning i synen på yrket och arbetsskyddet. Redan på mitten av 90-talet konstaterades att det finns giftiga ämnen i röken som sätter sig i kläder som vi bär med oss hem. Men det har inte hänt så mycket sedan dess, det är först de senaste fem åren som vi har börjat jobba med det, säger Kjell-Åke Källström.