För att kunna nå ut till så många som möjligt har Sveriges kommunpoliser tagit klivet in på Facebook. Flens kommunpolis startade sitt konto den fjärde juni 2012 och sidan gillas i skrivande stund av 437 användare. Innan Facebooksidan publicerades fick kommunpoliserna en kortare utbildning av Sörmlandspolisens presstalesman Fredrik Wallén om riktlinjer och regler på Facebook. Han sa bland annat åt poliserna att alla fakta måste vara korrekta – utan att för den skull bli alltför tråkig.
- Man ska inte skriva för skrivandets skull, det gäller att ha någon vettigt information att delge. Men det är ett bra verktyg att använda för att sprida information och kunskap, säger Stig-Ove Uddin, kommunpolis i Flen.
Stig-Ove Uddin känner att polisens användande av Facebook är under utveckling och att det finns mycket att lära och förbättra.
- Jag märker att Facebook har en bra slagkraft och spridning, det är ett verktyg som är här för att stanna. Jag tror att vi kan använda det i många andra sammanhang, som i tillexempel brottsutredningar. Men det tror jag kommer komma.
De allra flesta inläggen som kommunpolisen i Flen har lagt ut på sin Facebooksida har kommenterats flitigt och den direkta kommunikationen är en av de viktigaste delarna av polisens arbete på Facebook.
- När jag får frågor på Facebook brukar jag ta upp det på sidan och skriva svar så att alla ser det, säger Stig-Ove.
Även om Facebook är en effektiv och växande informationskanal anser dock Stig-Ove Uddin att det är viktigt för polisen att inte slå sig till ro och tro att alla kan nås den vägen.
- Det är mycket en generationsfråga, det mest unga människor som har Facebook. Jag frågar ofta äldre människor om det och många av dem är inte inne på Facebook. Vi måste därför använda alla våra informationsverktyg för att nå ut.