I Flens kommunala avfallsplan finns målet att 50 procent av matavfallet ska tas tillvara 2017 och behandlas biologiskt.
Sörmland Vatten och Avfall har utrett vilket insamlingssystem för matavfallet som ska bli gemensamt för Flen, Katrineholm och Vingåker.
Två alternativa system har jämförts.
Insamling i papperspåse kräver att fastighetsägarna investerar i ett särskilt kärl för bara matavfall.
Systemet med optisk läsning innebär att matavfallet läggs i en färgad "grön" plastpåse. Den kan läggas i samma kärl som övriga hushållssopor. Utsortering av de "gröna påsarna" sker med optisk läsning vid anläggningen där matavfall och brännbart avfall sorteras.
Tekniska nämnden var ense på måndagen att föreslå till kommunfullmäktige att Flen inför insamlingssystemet med "gröna påsen" och optisk läsning. Katrineholm och Vingåker har tidigare tagit det beslutet.
Om fullmäktige i de tre kommunerna går på samma linje ska insamling av matavfall börja 2015.
– Systemet med den färgade plastpåsen uppfattas som enklare av kunderna. Det öppnar också för fler olikfärgade påsar om kommunerna framöver får ansvar för insamling av annat avfall som i dag vilar på producenterna, säger Lena Hagelberg (A2), ordförande i tekniska nämnden.
Per hushåll betyder valet av systemet med optisk läsning att årskostnaden för avfallshanteringen ökar med 320 kronor.
Matavfallet ska tas om hand och rötas för att bli biogas.
Ett ton rötat matavfall ger biogas tillräckligt för att köra en personbil 1 340 kilometer. I Flen, Katrineholm och Vingåker beräknas biogaspotentialen räcka till årsförbrukningen för 300 personbilar. Då är jämförelsen gjord med personbilar som drar 0,8 liter bensin per mil och körs 1 500 mil på ett år.