Flens kommun bröt mot lagen med Skolprojektet

Flens kommuns upphandling kring Skolprojektet bröt mot lagen. Det visar det preliminära beslutet från Konkurrensverket som sedan i vintras har synat förfarandet kring upphandlingen.

transport (5).jpg

transport (5).jpg

Foto:

Flen2015-05-04 18:00

I slutet på november förra året skrev tidningen om att Konkurrensverket valde att granska den upphandling som Flens kommun gjorde som en del i Skolprojektet i mars förra året. Kommun tecknande då ett tvåårigt avtal med konsultfirman JN Partnership som erbjuder ett pedagogisk koncept som heter Visible Learning PLUS, vilket är ett varumärke för pedagogiska tjänster som bygger på den nya zeeländske forskaren John Hatties forskningsresultat.

Någon offentlig upphandling gjordes aldrig då Flens kommun gjorde bedömningen att företaget JN Partnership har en exklusiv ensamrätt till följd av en licens för den svenska marknaden. Företaget har då, menar kommunen, en faktisk ensamrätt och är undantaget offentlig upphandling enligt lagen.

Redan i november i fjol dömde Konkurrenskommissionen ut Flens kommuns förfarande och menade att de bröt mot lagen.

– Ensamrättsargumentet håller inte, den enda ensamrätten de har är varumärket och det räcker inte för att undantas. De har inte ensamrätt på John Hatties metoder. Grejen med forskning är att den publiceras och sedan har ingen ensamrätt på den, sa Konkurrenskommissionens chefsjurist Pär Cronhult då.

Pär Cronhult menade vidare att det finns andra aktörer på marknaden som erbjuder samma typ av metod som JN Partnership och han riktade vass kritik mot att Flens kommun inte sonderade terrängen innan avtalet skrevs.

I det utkast till beslut som Konkurrensverket skickat till Flens kommun är slutsatsen densamma som Konkurrenskommissionens. Kommunens argument om ensamrätt håller inte enligt Konkurrensverket och Flens kommun gjorde sig skyldiga till ett brott mot lagen om offentlig upphandling när de inte undersökte om andra aktörer, som också håller föreläsningar och utbildar om John Hatties metod, var ett alternativ för Skolprojektet.

Cecilia Vikström var chef för barn- och utbildningsförvaltningen när upphandlingen gjordes. I dag är hon kommunchef i Flen och hon menar att kommunen agerade i god tro när avtalet med JN Partnership tecknades.

– När avtalet skrevs trodde vi att vi hade gjort korrekt. Vår bedömning var att det var det enda alternativet som kunde erbjuda utbildningen och att de hade ensamrätt.

Flens kommun har möjlighet att lämna in ett skriftligt yttrande till Konkurrensverket innan det slutgiltiga beslutet tas, ett yttrande som ska vara inlämnat senast i morgon. Men enligt Cecilia Vikström kommer Flens kommun inte utnyttja den möjligheten.

– Vi har ingen anledning att ifrågasätta Konkurrensverkets beslut, har vi gjort fel så rättar vi oss helt efter beslutet, säger hon.

Vad innebär det här för kommunens del?

– Det vet vi inte än innan beslutet är taget. Men vi måste bli ännu mer noggranna när det gäller upphandlingar i framtiden.

Trots att upphandlingen ifrågasätts menar Cecilia Vikström att Flens kommun har fått ut mycket av Skolprojektet.

– Det har varit väldigt lyckat och utvecklande för våra pedagoger inom både skola och förskola, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om