Franskt tv-team följer Bilals kamp i Flen

I Bulgarien behandlas flyktingar som djur, i Sverige möts de med mänsklighet. Det berättar Bilal Almasri vars flykt från Syrien dokumenteras av ett franskt tv-team. I går var de i Flen.

Flen2013-12-12 06:00

Den 20 oktober flydde universitetsläraren Bilal Almasri från krigshärjade Daraa i Syrien. Via Libanon och Turkiet hamnade han i ett flyktingläger i Bulgarien. Därifrån lyckades han få hjälp att ta sig till Sverige. Nu kämpar han för att få uppehållstillstånd och kunna bygga upp ett nytt liv för honom själv och sin familj i Flen.

— Det går inte att jämföra Bulgarien och Sverige. I Bulgarien ses vi syrier bara som pengar, i Sverige ses vi som människor, säger Bilal Almasri.

Bilal beskriver tillvaron i Bulgarien som mycket hård. Han tvingades sova på golvet utan några sängkläder i vad som närmast kan liknas vid en bur. Han fick varken mat eller vatten och det fanns endast en toalett för tusen flyktingar. Allt kostar pengar och Bilal berättar hur han blev bestulen på alla sina värdesaker och pengar av Bulgariska polisen.

Bilals fru och tvååriga son har flytt till Kuwait där de kämpar för uppehållstillstånd. Bilal vill stanna i Sverige men på grund av Dublinförordningen, som slår fast att du ska prövas för asyl i det land där du först lämnar fingeravtryck, har det nyligen beslutats att han ska skickas tillbaka till Bulgarien.

— Jag återvänder hellre till Syrien än åker tillbaka till Bulgarien. Jag är nervös och vet inte vad som kommer hända i framtiden, säger Bilal Almasri.

Några som har engagerat sig i Bilals öde är Hugues Huet och Sala Agrabi som jobbar för publicservicekanalen France 3 i Frankrike. Hugues Huet har bevakat skeendena i Syrien sedan krigsutbrottet och var på plats i Damaskus och Homs i augusti och september.

Via kontakter i Frankrike kom de i kontakt med Bilal och åkte för att träffa honom i Bulgarien för snart två veckor sedan. Efter fem dagar i Bulgarien följde de i Bilals fotspår och filmade i går i Flen när Bilal bland annat besökte SFI.

— Problemet är att alla länder säger att de vill hjälpa flyktingarna från Syrien, men när det kommer till kritan så skickas människor till länder som Grekland och Bulgarien som överhuvudtaget inte är förberedda eller har kunskapen för att kunna ta emot flyktingar, säger Hugues Huet.

Med dokumentären vill Hugues Huet och Sala Agrabi visa på skillnaden i flyktingmottagning mellan länder som Bulgarien och Sverige. Under besöket på SFI i Flen filmade de under en lektion i svenska för nyanlända och intervjuade Anna-Lena Karlsson, som är biträdande rektor på SFI i Flen.

— Vi upplever att de nyanlända från Syrien ofta mår dåligt, de bär mycket jobbigt med sig, säger Anna-Lena Karlsson.

Flödet av flyktingar från Syrien till Sverige är stort just nu. I januari väntas 30 nyanlända komma till Flen, de flesta från Syrien.

— Det är ett jättetryck just nu och vi får väldigt stora klasser, det är tufft, säger Anna-Lena Karlsson.

Under sitt besök i Flen var tv-teamet även på flyktingförläggningen, där Bilal bor för tillfället, och intervjuade dessutom kommunchefen Lars Rådh. De har tidigare intervjuat integrationsminister Tobias Billström och ska härnäst till Malmö och träffa syrier som har smugglats in i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om