Iftins idé om hälsokurs blev verklighet

Iftin Omar ville ha en hälsokurs för invandrarkvinnor. Nu är hennes idé verklighet och varje vardag träffas kvinnor för att motionera och få kostrådgivning.

Hälsoprojekt-FLE-140218-AH-2.jpg

Hälsoprojekt-FLE-140218-AH-2.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Flen2014-02-18 18:25

Det var förra året som Iftin Omar gick till arbetsförmedlingen och berättade om sin idé.

— Ja sa att vi behöver en hälsokurs. Vi sitter hemma. Vi behöver promenera och banta tillsammans, berättar Iftin Omar.

Arbetsförmedlingen nappade på hennes idé och tog den vidare till ABF. Nu driver ABF en hälsocirkel för invandrarkvinnor. Deltagarna får träffa kostrådgivare, hälsocoach och läkare och lära sig vad som är bra kost och hur rätt mat och motion påverkar deras hälsa. På fredagar handlar de och lagar mat tillsammans. Under resten av veckans eftermiddagar står motion på schemat. Kvinnorna går stavgång, dansar och tränar på gym. De kan hålla till i Stadshusets gym och då bara vara kvinnor i salen.

— Vi behövde en hälsokurs för att det inte finns någon gymsal för bara kvinnor. Därför är många överviktiga. Vi behöver vara bara kvinnor när vi tränar, säger Iftin Omar.

Kursen startade i januari. Iftin Omar är nöjd med hur hennes idé utformade sig.

— Det blev bra. Det bästa är att vi tränar och lär oss äta bra. Innan visste vi inte vad som var nyttig mat, säger Iftin Omar.

— Det är inte lätt att hitta i svenska affärer när man är ny här, säger Merja Modin, kostrådgivare på kursen.

Hon ser en vinst till med kursen, att det inte bara är deltagarna som ändrar kosten.

— Många är husmödrar och att de förmedlar rätt matvanor till sina barn är viktigast, säger Merja Modin.

Under den knappa månad som kursen har pågått har alla deltagarna minskat i vikt och börjat tänka om när det gäller mat.

ABF var inte sena att haka på idén om hälsokurs för invandrarkvinnor.

— Det passar in i folkbildningscirkeln att man själv kommer och säger att det här skulle vi behöva, säger Karli Zunko, ABF.

Det finns tankar om en fortsättning på cirkeln efter kursslutet i maj. Kursen blir ett naturligt sätt att öva det svenska språket.

— Om du mår dåligt, äter fel och inte kan språket kan du inte hävda dig på den svenska arbetsmarknaden. På detta sätt får kvinnorna större chans att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Karli Zunko.

Hälsocirkeln är en del av projektet Knut, som delvis finansieras av medel från Europeiska socialfonden. Projektet Knut går ut på att göra människor anställningsbara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om