Samordningsförbundet RAR i Sörmland har fått 17,2 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden för att driva det treåriga länsöverskridande projektet Integrationsbygget i Sörmland. Pengarna delas lika mellan fyra olika projekt i länet, ett av projekten genomförs i Flen.
– Det här betyder att vi får möjlighet att lägga mycket mer fokus på integrationsfrågor i kommunen, säger Margret Olsson som är processledare i Flens kommun.
Satsningen är framtagen i dialog med företrädare inom integrationsarbetet och drivs i samverkan mellan landsting, arbetsförmedling, kommuner och regionförbund. Det är de nyanlända som står längst ifrån arbetsmarknaden som främst är i fokus och målet med IBIS är att hitta effektiva vägar för nyanlända att gå från bidrag till egen försörjning.
– Grunduppdraget är att jobba fram samverkansformer, modeller och insatser som ska bli bestående för nyanlända, säger Margret Olsson.
Hon menar att en bättre samverkan mellan olika instanser i Flens kommun ligger högt upp på agendan.
– Olika aktörer i kommunen är inte samkörda, det gäller att vi hittar sätt att limma ihop dessa aktörer mer. Vi måste bli bättre på att samverka kring nyanlända och bli duktigare på att identifiera när det är någon som behöver mer stöd, säger Margret Olsson.
Den första mars inleds projektet som startar med en analysperiod i sex månader följt av två och ett halvt år då insatser ska tillämpas. Föreningar, studie- och trossamfund kommer att införlivas i satsningen i Flen som en del i en ökad samverkan.
– Det är viktigt att göra saker som man tycker om och på samma gång komma in i samhället och skapa ett nätverk. Allting hänger ihop, säger Margret Olsson.
En annan del i projektet är så kallade hälsoskolor där nyanlända ska få lära sig hur det svenska hälso- och sjukvårdssystemet fungerar samt hur de själva på bästa sätt kan ta hand om sin hälsa.