– När de inte började riva i måndags som det var sagt tänkte jag att det kanske ändå finns hopp. Men nu är det kört, säker Yvonne Nilsson Gauffin, ordförande för hembygdsföreningen i Flen.
Hembygdsgården i allmänhet och Yvonne Nilsson Gauffin i synnerhet har världsfotografen, tillika Flenssonen, Hans Gedda.
Yvonne Nilsson Gauffin och vattentornets övriga beskyddare fick stöd av Sörmlands museum som yrkade för en mer grundlig undersökning av byggnaden innan ett definitivt beslut togs. Ett stöd som gav Yvonne Nilsson Gauffin hopp.
– Ja det gjorde det, Sörmlands museum ville att vattentornet skulle vara kvar med hänvisning till att det är en unik byggnad. Men det är historia nu, säger hon.
Nej, vädjandet till politiker och tjänstemän bar inte frukt. Under onsdagen satte rivningsmaskinen tänderna i vattentornet 65 år efter att det stod klart. Under torsdagen täcktes marken bredvid tornet av rött tegel och dammet spred sig över Thuleparken i takt med att rivningsmaskinen tuggade sig längre in i tornets vägg.
– Det är tråkigt naturligtvis. Men om man tittar tillbaka i historien så har det rivits mycket i Flen, så de följer normen. Vi har gjort vad vi har kunnat så det känns bra i alla fall. I sista hand är det ett politiskt beslut och det får vi acceptera, säger Yvonne Nilsson Gauffin som inte vill se när tornet rivs.
– Nej, jag går inte upp dit, jag vill inte se. Jag går upp först när det är klart, säger hon.
Engagemanget för vattentornet hann sprida sig utanför Sörmlands gränser innan rivning tog sin början. Byggnadsvårdsföreningen, som bland annat verkar för att byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider skyddas, vårdas och bevaras runt om i landet, placerade vattentornet på sin gula lista över hotade byggnader i onsdags. Ovetandes om att rivningen inleddes samma dag.
– Det känns jättetråkigt! Vi hade hoppats på att kunna hjälpa till att lyfta frågan på ett nationellt forum och få Flens kommun att tänka i andra banor, säger Torbjörn Lindstedt, redaktör för Gula listan, när tidningen informerar om rivningen.
Från Byggnadsvårdsföreningens sida känner man sig oroliga över den rivningstrend som de menar ökar i Sverige.
– Istället för att ha fri entré på landets museer borde staten ta bättre hand om sitt byggnadsarv. Anslaget för kulturmiljövård har inte ökat på tio år samtidigt som kostnaderna har ökat, säger Torbjörn Lindstedt.
Peter Israelsson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Flen, betonar återigen att det inte hade varit ekonomiskt försvarbart att rusta upp vattentornet. Det skulle i så fall ha skett långt tidigare menar han.
– Det här var rätt beslut även om jag förstår att det upprör vissa, säger Peter Israelsson.
Nästa vecka planeras vattentornet vara rivet och inom 14 dagar ska hela rivningsarbetet vara avslutat enligt Peter Israelsson.